Foto: Kadrs no video

ASV Jūras spēku kuģis "USS Portland" ar augstas intensitātes cietvielu lāzera ieroča sistēmas izstrādes versiju tās pirmajā testā atklātā jūrā notrieca dronu, redzams ASV Jūras spēku institūta izplatītajā video.

Institūts vēsta, ka ASV Jūras spēkiem tiek izstrādāta virkne dažādu lāzerieroču. Vairāki no tiem ir vēl spēcīgāki par testēto, bet attiecīgi paredzēti kuģiem, kuri spēj nodrošināt daudz lielāku enerģiju to darbībai.

Ieroča tests norisinājies jau 16. maijā netālu no Pērlhārboras, Havaju salās, izplatot video, norādījuši ASV Klusā okeāna flotes pārstāvji.

Cietvielu lāzerieroču sistēmas testi dodot iespēju dabā apjaust ieroča pielietošanas iespējas pret pilotējamiem un bezpilota lidaparātiem, kā arī dod vērtīgu izejmateriālu nākotnes ieroču attīstīšanai, oficiālā paziņojumā skaidro "USS Portland" kapteinis Kerijs Sanders.

Konkrētās lāzerieroču sistēmas testa modelis ir izstrādes versija topošajam 150 kilovatu lāzerierocim, kas tiekot izstrādāts jau kopš 2011. gada. Sākotnēji no 2014. līdz 2017. gadam testēta 30 kilovatu lāzerieroča izstrādes versija. Savukārt konkrētā sistēma jau testēta uz sauszemes uzņēmuma "Northrop Grumman" poligonā Kalifornijas štatā, lai pārliecinātos, ka tā ir gana droša testiem jūrā.

Līdzās "Northrop Grumman" izstrādātajai sistēmai pie līdzīgas 150 kilovatu lāzerieroča sistēmas strādā arī cits pieredzējis militārais ražotājs "Lockheed Martin". Tās testi jūrā arī varētu sākties šī gada laikā, raksta institūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!