Foto: AFP/Scanpix/LETA

Maskavas uzturēto bruņoto bandu kontrolētajās Austrumukrainas teritorijās izveidots autobusu transporta dienests, lai tos Ukrainas pilsoņus, kam okupācijas iestādes izsniegušas Krievijas pases, nogādātu Krievijas teritorijā nobalsošanai par okupētājvalsts konstitūcijas grozījumiem.

Pirmdien no pašpasludinātās Luhanskas republikas uz kaimiņos esošo Krievijas Rostovas reģionu nobalsošanai tika nogādāti vairāk nekā 50 cilvēki.

Starp viņiem bija tā dēvētā parlamenta deputāti un darbinieki. Pirms iekāpšanas autobusos viņi demonstrēja žurnālistu kamerām savas Krievijas pases.

Mediji vēsta, ka katru dienu uz četrām pierobežā esošajām Krievijas pilsētām kursē 20 "vēlētāju autobusi". Pirmie 100 Luhanskas iedzīvotāji nobalsoja jau ceturtdien.

Arī kaimiņos esošās pašpasludinātās Doņeckas republikas administrācija atļāvusi "pašorganizētus" ceļojumus dalībai Krievijas tautas nobalsošanā.

Okupēto Austrumukrainas teritoriju iedzīvotājiem Krievijā kopumā atvēlēti 12 vēlēšanu iecirkņi.

Ceļojums uz vēlēšanu iecirkni un atpakaļ maksā 5,7 eiro, vēsta mediji.

Ukrainas Ārlietu ministrija jau izteikusi protestu pret šo kampaņu.

Krievija pases okupēto Austrumukrainas teritoriju iedzīvotājiem sāka izsniegt pirms gada, un līdz jūnijam tās bija saņēmuši aptuveni 190 000 cilvēki Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

Balsošana par Krievijas konstitūcijas grozījumiem, kas cita starpā satur normas, kuras ļaus Vladimiram Putinam palikt prezidenta amatā vēl uz diviem pilnvaru termiņiem, turpināsies līdz trešdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!