Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins protestu pārņemtajā Habarovskas novadā iecēlis gubernatora pienākumu izpildītāju, kam būs jāstājas šomēnes aizturētā populārā reģiona līdera Sergeja Furgala vietā.

Putins oficiāli no amata atbrīvojis Furgalu un gubernatora pienākumu pagaidu izpildītāja amatā iecēlis Valsts domes deputātu liberāldemokrātu partijas pārstāvi Mihailu Degtjarjovu.

50 gadus vecā Furgala aizturēšana Habarovskā izsaukusi vērienīgus protestus, un pēdējās divās sestdienās protestos iesaistījušies vairāki desmiti tūkstoši, bet atbilstoši dažām aplēsēm - vairāk nekā 50 000 cilvēku.

Protestētāji pieprasa, lai Furgals, kas pēc aizturēšanas tika aizvests uz Maskavu, uz apsūdzībām atbild Habarovskā.

Putins 39 gadus veco Degtjarjovu pagaidu gubernatora amatā iecēla videokonferences laikā, kas tika pārraidīta televīzijā. Kā sacīja Putins, reģionā viņu sagaida "ļoti atbildīgs, ļoti svarīgs" darbs.

Putins protestus reģionā nepieminēja, vien norādīja, ka Degtjarjovam būs jāfokusējas, lai palīdzētu reģiona "ļoti talantīgajiem un aktīvajiem" iedzīvotājiem.

"Mums jāraugās nākotnē, un mēs nedrīkstam aizmirst stratēģiskos plānus šī milzīgā un ļoti svarīgā reģiona attīstībai," piebilda Putins.

Degtjarjovs atšķirībā no Furgala nav no Tālajiem Austrumiem, bet Krievijas centrālās daļas. Viņš jau apliecinājis, ka ir gatavs doties uz reģionu bez kavēšanās.

Viņš norādīja, ka viņa mērķis ir nodrošināt reģiona valdības "stabilu darbu", kā arī cīnīties pret koronavīrusa pandēmiju.

Kā teikts Kremļa rīkojumā, Degtjarjovs ieņems pagaidu gubernatora amatu līdz vēlēšanām, kas notiks nākamgad.

Furgals tika aizturēts 9.jūlijā un nogādāts Maskavā, kur tika nopratināts un paturēts pirmstiesas apcietinājumā.

Izmeklēšanas komiteja apgalvo, ka Furgals organizējis divu uzņēmēju slepkavības, kas notikušas 2004. un 2005.gadā. Viņš tiek apsūdzēts arī par kādas slepkavības mēģinājumu.

Pats Furgals kategoriski noliedzis viņam izvirzītās apsūdzības.

Iepriekš šajā lietā jau aizturēti četri noziedzīga grupējuma locekļi.

Par Habarovskas novada gubernatoru Furgals kļuva 2018.gadā, bet līdz tam viņš bija Valsts domes deputāts.

Gubernatora vēlēšanās liberāldemokrāts Furgals sakāva valdošās partijas "Vienotā Krievijas" kandidātu, iegūstot aptuveni 70% balsu, un komentētāji skaidroja to kā protesta balsojumu, ko izraisījusi pieaugošā neapmierinātība ar prezidenta Vladimira Putina politikas rezultātiem.

Tagad viņa atbalstītāji apgalvo, ka Furgalam izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas.

Kopš Furgala aizturēšanas novada galvaspilsētā nerimstas masu protesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!