Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Valsts departaments cilvēktiesību pārkāpēju melnajā sarakstā pirmdien iekļāvis jau gadiem cilvēku spīdzināšanā, ārpustiesas nogalināšanā un citos smagos noziegumos apsūdzētā Krievijas Čečenijas Republikas režīma līderi Ramzanu Kadirovu, vēsta aģentūra AP.

Departaments atzīmējis, ka atbilstoši jaunajām sankcijām Ramzanam, viņa sieva Medni, kā arī meitām Aišatai un Karīnai liegta iebraukšana ASV. "Šī ierakstīšana [melnajā sarakstā] ir Kadirovu iesaistes smagos cilvēktiesību pārkāpumos Čečenijas Republikā dēļ," paskaidrots iestādes paziņojumā.

Iekļaušana melnajā sarakstā "kalpo, lai informētu Kadirova kungu, ka viņa iesaistei smagos cilvēktiesību pārkāpumos ir sekas gan viņam, gan viņa ģimenei," atzīmēja valsts sekretārs Maiks Pompeo. Atbildot ASV valsts sekretāram, Čečenijas prezidents savā "Telegram" profilā publicējis foto, kurā tur divus ložmetējus, un pavadošo tekstu: "Pompeo, mēs pieņemam cīņu! Turpmāk kļūs interesantāk!"

Paralēli savā "VKontakte" profilā viņš publiski vaicājis, kādēļ gan sankcijām pakļauta arī viņa sieva un meitas. "Kādus noziegumus viņas ir pastrādājušas un kam tiesības pārkāpušas? Shēmotāju, meļu un globālu provokatoru."

Pēdējā laikā pieaudzis čečenu trimdinieku un režīma kritiķu slepkavību skaits Eiropā. Tostarp Austrijā jūnijā tika nogalināts Čečenu blogeris Mamihans Umarovs, janvārī Francijā nodurts atrasts Čečenijas opozīcijas līderis Imrans Alijevs, bet februārī Zviedrijā uzbrukumu sev atvairīja cits blogeris Tumso Abdurahmanovs. Tiek uzskatīts, ka visus uzbrukumus pastrādājuši no Krievijas speciāli atsūtīti aģenti.

Kadirovs, būdams Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, vada Čečenijas Republiku kopš 2007. gada. Līdz šim Kadirovs no ASV puses jau vairākus gadus ir pakļauts ekonomiskām sankcijām.

Krievijas valdības pārstāve medijiem norādījusi, ka Krievija šim solim atbildēs. Būšot grūti atbildēt šādā līmenī, bet "kaut ko izdomāšot", viņas teikto atstāsta AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!