Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns izsludinājis ārkārtas stāvokli un karantīnu robežpilsētā ar Dienvidkoreju, kur no kaimiņvalsts, nelegāli šķērsojot robežu, ieradusies kāda, iespējams, inficēta persona, atsaucoties uz Ziemeļkorejas medijiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Ja šajā gadījumā personas Covid-19 saslimšana tiks apstiprināta, tas būs pirmais Phenjanas oficiāli atzītais inficēšanās gadījums.

Personai, kas 19. jūlijā šķērsojusi pamatīgi nostiprināto abu valstu robežu, novēroti Covid-19 saslimšanai atbilstoši simptomi. Iespējamais inficētais tiek identificēts kā ziemeļkorejiešu pārbēdzējs, kurš pirms trim gadiem bēdzis uz Dienvidkoreju, bet tagad nelegāli mēģinājis atgriezties valstī caur Kesongas pilsētu.

Jāatzīmē, ka bēgšana pār pamatīgi nostiprināto, dzeloņdrātīm un mīnām sargāto Ziemeļkorjas-Dienvidkorejas robežu ir retums, visbiežāk pārbēdzēji izvēlas bēgt cauri Ķīnai.

Kims Čenuns uzdevis sākt izmeklēšanu par to, kā persona varēja šķērsot pamatīgi apsargāto robežu un piedraudējis ar bargu sodu atbildīgajiem, ziņo raidsabiedrība BBC.

Analītiķi norāda, ka šis paziņojums vērtējams kā svarīgs ne tikai tāpēc, ka Ziemeļkoreja pirmo reizi ziņo par iespējamo Covid-19 gadījumu, bet arī tāpēc, ka tas varētu būt netiešs lūgums pēc palīdzības.

"Ziemeļkorejai atzīt gadījuma esamību ir ledus salaušana. Tā varētu lūgt pasaules palīdzību. Varbūt humāno atbalstu," komentē Kjunghī Universitātes profesors Čo Džaevu.

Pret Ziemeļkoreju ir vērstas starptautiskās sankcijas tās kodolieroču programmas dēļ.

Phenjana līdz šim nav ziņojušie ne par vienu pašu Covid-19 gadījumu valstī, novērotāji gan ir apšaubījuši, ka valstij jaunā koronavīrusa izplatība varētu būt gājusi secen.

Ziemeļkoreja ir saņēmusi tūkstošiem Covid-19 testus no Krievijas un citām valstīm, kā arī noteikusi stingru robežkontroli. Tāpat tūkstošiem cilvēku Ziemeļkorejā tikuši pakļauti karantīnai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!