ASV Āfrikas komandcentrs AFRICOM ziņo par progresu Somālijas drošības kodola – speciālo uzdevumu vienības "Danab" jeb "Zibens" – veidošanā, vēsta militārās analītikas portāls "Janes".

Somālijā kopš 80. gadu beigām norisinās pilsoņu karš, kurā līdz ar mainīgām frontēm un karojošajām pusēm jau vairāk nekā 30 gadus nav izdevies nodibināt vienotu pārvaldi un tā tiek uzskatīta par neizdevušos valsti. Tās ziemeļos atsevišķi valsts reģioni de facto izveidojuši savu, no centrālās varas neatkarīgu pārvaldi, bruņotos spēkus un pat ārpolitiku, bet galvaspilsētā Mogadišā bāzētā valdība ar dažādām sekmēm gadu gaitā bijusi spējīga pārvaldīt tikai daļu no pārējās valsts teritorijas, tostarp brīžiem zaudējusi kontroli pat pār galvaspilsētu.

Drošākajos valsts apgabalos somāliešiem dažāda veida palīdzību sniedz gan starptautiskas organizācijas gan dažādu valstu palīdzības organizācijas. Tomēr ne visur tas iespējams, jo, centrālajai varai nekontrolējot teritoriju, reģionus pārņēmuši gan vietējie karakungi, gan teroristiskās organizācijas un to šūniņas. Spēcīgākā no tām ir ar "Islāma valsti" ideoloģiski saistītā "Al Shabaab", kura īsteno uzbrukumus gan Somālijā, gan Kenijas ziemeļos.

Lai centrālajai varai un tās kontrolētajiem bruņotajiem spēkiem palīdzētu nodrošināt lielāku kontroli pār valsts teritoriju, atsevišķos reģionos izvietoti gan Āfrikas Savienības spēki, kuru kodolu veido Somālijas pilsoņkara smagi skartās kaimiņvalsts Kenijas karavīri, gan nelielas ASV vienības. ASV jauno atbalsta misiju formāli sāka 2013. gadā, un, kā plašāka sabiedrība uzzināja 2014. gada vasarā, drīz pēc tam amerikāņi bija uzsākuši arī Somālijas bruņoto spēku stiprināšanu, izveidojot īpaši apmācītus kājnieku spēkus "Danab".

Sākotnēji tie bija 150 vīru lieli, taču jau pērn martā AFRICOM vēstīja, ka "Danab" ir bataljons (tradicionāli līdz 1000 vīru liels, bet biežāk bataljonā iekļauto skaits variē ap 600), bet komandcentra plānos ir atbalstīt 3000 vīru lielas "Danab" brigādes izveidi Somālijas spēku ietvaros, kurā ietilptu pieci bataljoni. Iecere paredzēja ik gadu izveidot divas jaunas rotas (rotā ierasti ir 100 līdz 250 vīru).

Līdz šī gada jūlija vidum "Danab" spēki sastāv no 850 pilnībā apmācītiem karavīriem, atsaucoties uz ASV Aizsardzības departamenta ziņojumu par pretterorisma operācijām Āfrikā, raksta "Janes". Detalizētāki dati par to, cik daudz karavīru kopš īpašās kājnieku vienības izveides vispār izgājuši ASV apmācības gan netiek sniegti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!