Foto: Kadrs no video
Baltkrievijā kopš svētdienas notiek protesti pret prezidenta vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, bet pret demonstrantiem, kā arī žurnālistiem, nežēlīgi vēršas drošības iestāžu darbinieki.

Saskaņā ar oficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem 9. augusta vēlēšanās ar 80% balsu uzvarējis jau 26 gadus valdījušais Aleksandrs Lukašenko. Šo vēlēšanu demokrātiskums un godīgums, tāpat kā četrās iepriekšējās prezidenta vēlēšanās, tiek apšaubīts.

Spontāni protesti Baltkrievijas pilsētās sakās svētdien, kad kļuva zināms, ka Lukašenko jau kārtējo reizi paliks prezidenta krēslā. Tie turpinājās ar pirmdien un otrdien vakaros par spīti tam, ka valstī ierobežots internets un sakari.

Otrdien pa dienu cilvēki sāka nest ziedus uz vietu, kur pirmdien sadursmju laikā ar miliciju gāja bojā demonstrants. Vēlāk viņus sāka izdzenāt OMON vienības.

Otrdien vakarā protesti atsākās Minskas nomalēs un citās valsts pilsētās. Šoreiz drošībnieki izrādījuši īpašu agresivitāti pret autovadītājiem – tie vilkti ārā no mašīnām un spārdīti ar kājām, ziņo "Currenttime".

Izmeklēšanas komisija paziņojusi, ka turpmāk tiks konfiscētas automašīnas, ko protestētāji izmanto satiksmes bloķēšanai, ziņo valsts ziņu aģentūra "Belta". Tāpat ierosinātas krimināllietas pret vadītājiem, kas bloķējuši ceļu aizturēto pārvadāšanai paredzētajam milicijas transportam.

Novērots, ka OMON tagad bieži pārvietojas ar civilām automašīnām. Minskā vietām uz ielām atkal tiek celtas barikādes.

Kamēr drošībnieki asi vēršas pret cilvēkiem, sociālajos medijos atzinīgi tiek vērtēts kāda milicijas kapteiņa paziņojums par aiziešanu no dienesta.

"17 dienesta gadi noslēgti. Mana sirdsapziņa ir tīra. Milicija ar tautu!," "Instagram" ierakstījis kapteinis Jegors Emeljanovs.


Saskaņā ar Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas datiem visā valstī aizturēti aptuveni pieci tūkstoši cilvēku. Savukārt Veselības ministrija informē, ka slimnīcās ārstējas vairāk nekā 200 sadursmēs cietuši cilvēki.

Fonds palīdzības sniegšanai protestos ievainotajiem un aizturētajiem īsā laikā ziedojumos savācis miljonu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!