Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francija otrdien paziņojusi, ka Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs ir krimināli sodāmas darbības upuris un aicināja Maskavu steidzami izmeklēt šo lietu.

"Francija pauž dziļas bažas par šo krimināli sodāmo darbību, kas vērsta pret svarīgu figūru Krievijas politiskajā dzīvē," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Ministrija aicināja Krieviju ātri veikt caurspīdīgu izmeklēšanu, kas ļautu noskaidrot apstākļus, kādos šī krimināli sodāmā darbība notikusi.

Paziņojumā teikts, ka vainīgie ir jāidentificē un jāsauc pie atbildības.

44 gadus vecajam Navaļnijam, kas kopš sestdienas ārstējas Berlīnes Universitātes klīnikā "Charite", konstatēta saindēšanās ar holinesterāzes inhibitoriem, bet mediķi uzskata, ka viņa dzīvībai šobrīd briesmas nedraud.

Pagājušās ceturtdienas rītā Navaļnijs bezsamaņā ar saindēšanās pazīmēm tika nogādāts slimnīcā Omskā.

Viņam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Sibīrijas pilsētas Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nolaišanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Opozīcijas līdera preses sekretāre Kira Jarmiša stāsta, ka Navaļnijs ceturtdien no rīta dzēris vienīgi tēju, kuru iegādājies Tomskas lidostas kafejnīcā, un izteikusi pieņēmumu, ka viņš ticis tīši saindēts.

Navaļnija atbalstītāji uzskata, ka aiz viņa saindēšanas un kavēšanās ar pārvešanu uz Vāciju stāv Kremlis.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievijas mediķi diagnosticējuši Navaļnija stāvokli līdzīgā veidā, kā to izdarījuši ārsti Vācijā, bet nezina, kas to ir izraisījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!