Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Divi cilvēki nogalināti un viens ievainots nemieros, kas jau trīs naktis pārņēmuši ASV Viskonšinas štata pilsētu Kenošu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC. Nemieri sākās pēc tam, kad policija sašāva melnādainu vīrieti.

Policija paziņojusi, ka pavisam nemieru laikā sašauti trīs cilvēki, taču nav sniegusi plašāku informāciju. Vietējie mediji iepriekš ziņoja, ka vardarbība sākusies pēc konflikta starp protestētājiem un bruņotiem vīriem, kas apsargājuši kādu degvielas uzpildes staciju.

Šaušanas rezultātā divi cilvēki gājuši bojā, bet viens ievainots un nogādāts slimnīcā. Policija plašāku informāciju pagaidām neatklāj.

Tīmeklī klejo video, kurā redzams, kā vīrs ar šauteni bēg no pūļa, līdz pakrīt un raida vairākus šāvienus. Citos video redzami bruņoti civilie, kas apsargā dažādus uzņēmumus.

Viskonsinas gubernators Tonijs Everss otrdien paziņoja, ka nemieru dēļ nosūta uz pilsētu papildu Nacionālās gvardes spēkus.

Nemieri Kenošā sākas svētdien. Simtiem cilvēku sākumā devās uz pilsētas policijas mītni, lai protestētu pret 29 gadus veca melnādaina vīrieša Džeikoba Bleika sašaušanu agrāk tajā pašā dienā. Vīrietis ir izdzīvojis, bet paralizēts, informē viņa advokāts.

Drīz pilsētā jau liesmoja automašīnas un policija brīdināja uzņēmumus apsvērt darbības pārtraukšanu uz 24 stundām, jo tikuši saņemti neskaitāmi izsaukumi par bruņotām laupīšanām un šāvieniem.

Tāpat tika noteikta nakts komandantstunda.

Pirmdien gubernators palīgā policijai nosūtīja Nacionālās gvardes spēkus. Likumsargi pret pūli lika lietā asaru gāzi, gumijas lodes un dūmu granātas, apgalvo protestētāji. "Reuters" ziņo, ka starp demonstrantiem bija cilvēki, kas ar beisbola vālēm uzbruka automašīnām un īpašumiem.

Otrdien simtiem protestētāju devās gājienā pa pilsētu. Neliela grupa ar petardēm un ūdens pudelēm apmētājusi policiju, kas atbildējusi ar asaru gāzi un gumijas lodēm. Pilsētā aizdedzinātas automašīnas un ēkas.

Štatā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, bet protesti sākušies arī virknē citu pilsētu.

Bleiks tika sašauts svētdien, kad policija devās uz kādu izsaukumu par sadzīves incidentu. Tīmeklī publicētā video redzams, ka vīrietis tiek vairākas reizes sašauts mirklī, kad atver auto durvis un liecas tajā iekšā.

Tiesas dokumenti liecina, ka par Bleiku bija spēkā aktīvs aresta orderis par seksuālu uzbrukumu un mājas vardarbību. Policija gan neatklāj, vai tas bija zināms izsaukuma brīdī.

Gadījums tiek izmeklēts un iesaistītie policisti atrodas piespiedu atvaļinājumā.

Viskonsinas nemieri notiek laikā, kad plašus protestus pret policijas vardarbību un rasismu ASV un visā pasaulē izraisīja melnādainā vīrieša Džordža Floida nogalināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!