Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pieaugot militārajam saspīlējumam, ASV un Ķīna apmainījušās ar savstarpējiem apvainojumiem, raksta aģentūra "Reuters".

ASV aizsardzības sekretārs Marks Espers solījis "neatdot nevienu collu" Klusajā okeānā, savukārt Pekina apgalvojusi, ka Savienotās Valstis riskējot ar savu karavīru dzīvībām.

Viens no galvenajiem sadursmes punktiem abu valstu attiecībās ir Pekinas veiktās darbībās Dienvidķīnas jūrā. Abas puses vienu otru apsūdz provokatīvu darbību veikšanā.

Trešdien ASV "melnajā sarakstā" ievietoja 24 Ķīnas kompānijas saistībā ar būvniecības un militārām aktivitātēm Dienvidķīnas jūrā.

ASV aizsardzības sekretārs Marks Espers izteicies, ka Pekina īsteno agresīvu modernizācijas plānu, lai projicētu savu spēku globālā mērogā. "Tas neapšaubāmi ietvers PLA [Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas] provokatīvu rīcību Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrās, un jebkur citur, kur Ķīnas valdība to uzskata par kritiski svarīgu tās interesēm," norādīja Espers. ASV politiķis arī izteicās, ka Indijas un Klusā Okeāna reģions ir "lielās sāncensības ar Ķīnu" centrs.

Vienlaikus Espers norādīja, ka ASV vēlas strādāt ar Ķīnu un panākt, ka tā atgriežas uz trajektorijas, kura ir "ciešāk saistīta ar starptautiskajos noteikumos bāzētu kārtību".

Ķīnas Aizsardzības ministrija uz šiem izteikumiem atbildēja asi, sakot, ka "daži ASV politiķi" bojā Ķīnas-ASV militārās attiecības savtīgu nolūku motivēti pirms novembrī gaidāmajām Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanām. "Šāda uzvedība riskantā pozīcijā nostāda abu pušu frontes līnijās esošo amatpersonu un karavīru dzīvības," apgalvoja Ķīnas pārstāvis, piebilstot, ka Pekina nebaidās no ASV "provokācijām un spiediena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!