Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lietuvā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta 23 cilvēkiem, otrdien paziņojusi Veselības ministrija. Savukārt Igaunijā – 20 cilvēkiem, otrdien paziņojis Veselības departaments.

Līdz ar to Lietuvā inficēšanās ar šo vīrusu konstatēta kopumā 2929 cilvēkiem, bet 1857 cilvēkiem apstiprināta atveseļošanās. Savukārt Igaunijā – apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis 2395, bet atveseļojies 1601 cilvēks.

Pēc Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 1. septembrī Lietuvā ir 16,82, Igaunijā - 13,81 un Latvijā 3,8.

Lietuvā

Lietuva Pagājušajā diennaktī veiktas 4660 analīzes, bet pavisam Lietuvā veiktas 643 704 analīzes. 18 jaunatklātajos gadījumos cilvēki inficējušies saskarsmē ar zināmām personām, kurām vīruss atklāts jau iepriekš, tai skaitā 17 gadījumi saistīti ar konkrētiem slimības perēkļiem, divos gadījumos inficēšanās apstākļi nav noskaidroti un trīs gadījumos vīruss ievests no ārzemēm - Grieķijas un Lielbritānijas, liecina Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) dati.

Inficēšanās apstiprināta vēl 11 obligātā dienesta karavīriem Lietuvas Bruņoto spēku Dižkunigaiša Ķēstuša motorizēto kājnieku bataljonā Tauraģes rajonā, kur slimības perēklis tika atklāts pagājušajā nedēļā. Kopumā divās bataljona rotās inficējušies 17 jauniesauktie. Bataljonā veikti stingri drošības pasākumi.

Trīs jauni inficēšanās gadījumi saistīti ar Prienu rajonā notikušo popmūzikas festivālu "PravalFestas“. Ar šo perēkli kopumā saistāmi jau 18 gadījumi. Viens cilvēks inficējies saistībā ar slimības perēkli Viļņas viesnīcā "Esperanza Resort" un vēl pa vienam - divos uzņēmumos, no šiem perēkļiem pavisam aizsākušies astoņi gadījumi.

Kā iepriekš norādījusi NVSC Infekcijas slimību kontroles nodaļas galvenā speciāliste Daiva Razmuviene, pašlaik Lietuvā zināmi vairāk nekā 20 aktīvi slimības perēkļi. Sarucis tādu inficēšanās gadījumu skaits, kas tieši saistīti ar ģimenes viesībām, taču no agrākajiem šā veida perēkļiem slimība joprojām turpina izplatīties darbavietās.

Pēc epidemioloģes teiktā, līdzīgs slimības perēkļu skaits bija vērojams marta beigās un aprīļa sākumā, bet toreiz, atšķirībā no pašreizējās situācijas, tie tika atklāti lielākoties ārstniecības iestādēs, kur pašlaik nav neviena perēkļa.

Ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19 Lietuvā miruši 86 cilvēki, bet vēl 13 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits. Pagājušajā diennaktī slimība nav prasījusi jaunus upurus.

Igaunijā

Pagājušajā diennaktī veiktas 2235 analīzes, bet pavisam Igaunijā veiktas 150 354 analīzes.

No 20 jaunatklātajiem gadījumiem trīs gadījumos inficētie ir futbola kluba Nemmes "Kalju" spēlētāji. Astoņos gadījumos inficēšanās notikusi, kontaktējoties ar kādu iepriekš inficētu personu, kas ir identificēta, bet par deviņiem gadījumiem nav ziņu, kur notikusi inficēšanās.

Nāves gadījumi ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 Igaunijā pagājušajā diennaktī nav reģistrēti. Pavisam Igaunijā ar šo slimību miruši 64 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!