Foto: AP/Scanpix

Totalitārā Turkmenistāna ir viena no retajām pasaules valstīm un vienīgā Vidusāzijas valsts, kurā joprojām oficiāli nav reģistrēts neviens Covid-19 inficēšanās gadījums, tajā pašā laikā slimnīcas pārpilda pacienti ar akūtiem jaunajam koronavīrusam raksturīgiem simptomiem, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) turkmēņu dienests.

Galvaspilsētas Ašgabatas slimnīcu ārsti ziņo, ka situācija valstī pasliktinās pēdējās trīs nedēļas un ka aug mirušo pacientu skaits.

Medicīniskais personāls sūdzas, ka viņi pret pašu gribu tiek spiesti strādāt karantīnas zonās divu nedēļu posmus, vienlaikus no savas kabatas maksājot par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.

Atsevišķos gadījumos pieredzējušas medicīnas māsas apgalvo, ka nav laistas ārā no karantīnas zonām vairāk nekā divus mēnešus.

Daudzi iedzīvotāji veselības likstu gadījumā izvēlas palikt mājās, nevis doties uz slimnīcām, jo pārpildītajās iestādēs baidās inficēties ar Covid-19, raksta medijs.

Tuvinieki savu "no pneimonijas" mirušo radinieku mirstīgās atliekas saņem speciālos plastmasas maisos un valstī vērojama liela daudzuma svaigu kapu kopiņu parādīšanās.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) augusta sākumā pauda bažas par daudzajiem netipiskās pneimonijas gadījumiem un aicināja Ašgabatu atļaut organizācijai valstī veikt jaunā koronavīrusa testus.

Jūlijā Turkmenistāna slēdza tirdzniecības centrus, tirgus, teātrus, parkus un dažādus pakalpojumu sfēras uzņēmumus. Varasiestādes ierobežojumus skaidroja ar profilaksi pret infekciju slimībām.

Tāpat, lai gan oficiāli Covid-19 saslimušo nav, sabiedriskās vietās ir jāvalkā sejas maskas. Tie, kas nevar samaksāt sodu par maskas nevalkāšanu, tiek piespiedu kārtā nosūtīti novākt kokvilnas ražu, ziņoja "Radio Svoboda".

Tiek ziņots, ka policija veic reidus un pastiprināti seko piesardzības pasākumu ievērošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!