Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV ar Keniju šobrīd diskutē par sava pirmā divpusējā tirdzniecības līguma Subsahārā noslēgšanu. Sarunu ietvaros Amerikāņu naftas kompānijas cenšoties panākt Kenijas atteikšanos no tās plastikas atkritumus ierobežojošās politikas, ar kuru jau pirms trim gadiem Āfrikas valstī tika aizliegta plastmasas maisiņu ievešana, ražošana un izmantošana, vēsta "Africa News".

Tagad Kenijas soli, kas tika sveikts kā revolucionārs paraugs pārējām pasaules valstīm, spēcīgais lobijs var atsaukt labāku tirdzniecības noteikumu vārdā, brīdina dabas aizstāvji. Plastmasas maisiņu absolūts aizliegums ir vienlaikus simbolisks, bet ļoti svarīgs pirmais solis visu vienreizlietojamās plastmasas produktu aizliegšanas virzienā, kas tādējādi reiz varētu apturēt ražošanu vienam no lielākajiem piesārņojuma veidiem pasaulē.

Plastmasa ir lielākais dabīgās ūdens sistēmas piesārņotājs visā pasaulē, un šādai likumu mainīšanai būtu smagas sekas, brīdina "Greenpeace Africa". Organizācija norāda, ka arī pārējās Āfrikas valstis cer, ka šādiem nosacījumiem Kenija nepiekritīs, jo tādējādi tā varētu kļūt par plastmasas ievešanas centru visā kontinentā.

Amerikas Ķīmijas padomes starptautiskās tirdzniecības direktors iepriekš sarunu vedējiem lūdzis viņus atcelt Kenijā pastāvošos ierobežojumus ķīmisko produktu un plastmasas ražošanai un patēriņam tiktāl, cik tas attiecas uz abu valstu savstarpējo tirdzniecību, liecina aģentūras AP rīcībā nonākusī vēstule.

ASV un Eiropas valstis ilgstoši plastmasas atkritumus sūtīja uz citām pasaules daļām. Šis risinājums, lai atbrīvotos no atkritumiem, pirmoreiz ar būtiskām problēmām saskārās 2018. gadā, kad Ķīna liedza plastmasas atkritumu ievešanu un tai drīz sekoja daudzas citas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!