Foto: Publicitātes foto
"Pastāstīšu, kā sokas mana atveseļošanās. Tas ir jau skaidrs, bet ne īss ceļš," Navaļnija vārdā raksta viņa tuvie. Viņa rokās telefons joprojām esot "bezjēdzīgs kā akmens" un arī ūdens ieliešana glāzē sagādā grūtības, bet viņš jau atpazīst cilvēkus un pats pārvietojas.

Vēl nesen viņš neesot nevienu atpazinis un vairs nepratis staigāt un runāt, bet ar "Novičok" saindētais opozicionārs pamazām atkopjas. Katru rītu ar viņu strādā ārsts, kurš aicina mācīties uz tāfeles rakstīt vārdus. Sākotnēji tas nav sekmējies un Navaļnijs ilgstoši klusējis.

Savukārt tagad, lai gan trīcošām kājām, Navaļnijs pats var kāpt pat pa kāpnēm. Navaļnija kolēģis, kurš veicis ierakstu Navaļnija "Instagram" profilā, atzīmē, ka Berlīnes "Charite" universitātes slimnīcas ārsti izdarījuši milzu darbu, politiķi no "tehniski dzīva cilvēka" pārvēršot tādā, kuram ir visas iespējas kļūt par modernās sabiedrības augstāko dzīvības formu – personu, kura var ātri izskrollēt caur "Instagramu" un bez aiztures saprot, kur likt laikus.

View this post on Instagram

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on Sep 19, 2020 at 2:09am PDT

44 gadus vecais Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm tika hospitalizēts 20. augustā. 22. augustā komā esošais politiķis tika nogādāts uz "Charite" slimnīcu Berlīnē. 24. augustā slimnīcas ārsti apstiprināja, ka politiķis ir saindēts ar holinesterāzes inhibitoriem, kas ir "Novičok" tipa vielu sastāvā. Savukārt trešdien, 2. septembrī, Vācijas valdība apstiprināja, ka opozicionārs saindēts ar "Novičok" grupas kaujas vielu.

7. septembrī mediķi paziņoja, ka Navaļnijs pamodies no komas, bet 14. septembrī informēja, ka politiķa stāvoklis turpina uzlaboties un viņš uz īsu brīdi jau spēj atstāt gultu.

Navaļnija līdzgaitnieki uzskata, ka viņš saindēts pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina rīkojuma. Vācijas laboratorijās arī atklāta indes klātbūtne uz ūdens pudeles Tomskas viesnīcas numuriņā, kurā palika Navaļnijs. Oficiālā Maskava tikmēr savu saistību ar notikušo noliedz un apgalvo, ka Krievijā paņemtajās analīzēs indes klātbūtne politiķa organismā nav konstatēta.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Navaļnijs ir slepkavības mēģinājuma upuris un ka vainīgie meklējami Krievijā. Krievija tikmēr apgalvo, ka šādiem paziņojumiem nav nekādu pierādījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!