Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna ir apņēmības pilna atriebties ASV par ģenerāļa Kasema Soleimani slepkavību, tomēr atmaksa būs vērsta tikai pret tiem, kas ir atbildīgi par viņa nāvi, sestdien apliecināja Irānas Revolūcijas gvardes komandieris ģenerālis Hoseins Salami.

Revolūcijas gvardes ārzemju operāciju struktūras komandieris Soleimani tika nogalināts janvārī Irākā pie Bagdādes lidostas ASV drona triecienā.

ASV mediji, atsaucoties uz vārdā neminētām amatpersonām, vēstīja, ka Irāna plāno atriebties par Soleimani nāvi, vēl pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām nogalinot ASV vēstnieci Dienvidāfrikā Lanu Marksu.

Pēc šo ziņu parādīšanās ASV prezidents Donalds Tramps šonedēļ draudēja Irānai ar "tūkstoškārt spēcīgāku" atbildi, ja notiks uzbrukums viņa valstij.

Dienvidāfrikas valsts drošības dienests piektdien apliecināja, ka tam nav nekādu liecību, ka pret ASV vēstnieci tiktu gatavota sazvērestība.

Irānas Revolūcijas gvardes komandieris sestdien vērsās pie ASV prezidenta.

"Trampa kungs! Mūsu atriebība par mūsu dižā ģenerāļa asinsliecinieka nāvi ir konkrēta, nopietna un reāla, bet mēs sevi cienām un mēs atriebjamies ar godu un taisnīgumu," ģenerāļa teikto citē Revolūcijas gvardes oficiālā tīmekļa vietne "Sepahnews".

"Jums šķiet, ka mēs triecienu vērsīsim pret vēstnieci sievieti Dienvidāfrikā par mūsu asinsliecinieka brāļa asinīm? Mēs vērsīsimies pret tiem, kas bija tieši vai netieši iesaistīti šī dižā cilvēka asinsliecinieka nāvē," norādīja ģenerālis.

"Jums vajadzētu zināt, ka mēs vērsīsimies tikai pret tiem, kas bija iesaistīti, un šis ir nopietns vēstījums."

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš 2018.gada gada maija, kad ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjaunoja ekonomiskās sankcijas.

Attiecības saasinājās vēl vairāk, kad janvārī Irākā pie Bagdādes lidostas ASV bezpilota lidaparāta triecienā tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Jūnija beigās Irānas tieslietu struktūras izdeva orderi Trampa un vēl 30 cilvēku aizturēšanai, kas, kā uzskata Teherāna, ir atbildīgi par Soleimani slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!