Foto: Reuters/Scanpix/LETA/DELFI

Kāda Ķīnas soctīklos publicēta kuģa fotogrāfija iemantojusi amerikāņu ievērību, jo tajā saskatāma apbrīnojama līdzība ar ASV Jūras spēku bezpilota kuģim "Sea Hunter", vēsta ASV Jūras spēku institūts.

Pēc fotogrāfijas analīzes eksperti noteikuši gan foto redzamā trimarāna projekta aptuvenos izmērus, gan būvniecības vietu. Tas savukārt palīdzējis iegūt papildus informāciju, izpētot būvniecības vietu ar satelītiem. Atklāts tikai viens joprojām kuģubūvētavā stāvošs eksemplārs.

Salīdzinot ar amerikāņu trimarānu, ķīniešu drons ir nedaudz garāks un pamata korupuss ir platāks, kamēr malējie spārni ir ciešāk kuģim, kā dēļ kopējais apjoms esot nedaudz šaurāks, pēc satelītatēliem aplēsuši speciālisti.

Bezpilota kuģa kopija (internetā publicētais foto augstāk) tiek būvēts Dziudziangas pilsētā Jandzi upes krastā gandrīz 760 kilometrus no atklātiem ūdeņiem, un vēsturisko satelītatēlu izpēte atklājusi, ka kuģis ūdenī ielaists 2019. gadā īsi pirms 30. augusta. Intitūts atzīmē, ka kuģubūvētājs "Jiang Tongfang New Shipbuilding", kura dokos top kuģis, neesot tieši pakļauts Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas jūras spēkiem, un, lai gan iepriekš izpildījis valdības pasūtījumus, izpilda arī privātus pasūtījumus, kas neļauj noteikt konkrētu šī kuģa pasūtītāju.

Oriģinālais ASV būvētais "Sea Hunter" (foto zemāk tā inaugurācijā 2016. gadā) ir radīts klusu dīzeļa-elektrisko zemūdeņu pamanīšanai. Tas veidots zemūdenes pamanīšanai un pastāvīgai uzraudzīšanai. Institūts gan atzīmē, ka peldlīdzeklim ar šādiem izmēriem un parametriem varētu būt ļoti plašs pielietojums, taču eksperti secinājuši, ka konkrētā kopija izstrādāta ar identisku mērķi kā oriģinālais kuģis.

Tas norāda, ka šāds drons nebūtu izmantojamas pret ASV zemūdenēm, kuras pārsvarā tiek darbinātas ar atomenerģiju un ir ātrākas par kuģi. Tikmēr "Sea Hunter" kopija teorētiski varētu būt izmantojama pret citām Ķīnu interesējošām valstīm – Japānu, Austrāliju un Indiju, kurām visām ir dīzeļa-elektriskās zemūdenes.

Ķīna jau līdz šim pati ir radījusi vairākus bezpilota kuģus, tai skaitā bruņotus modeļus. Piemēram, "Tianxing-1" ir bruņots ar ložmetēju, bet nesen prezentētais katamarāns "JARI" ir aprīkots ar 30mm lielgabalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!