Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līgumdarbinieks Edvards Snoudens, kurš nopludināja slepenus dokumentus par ASV specdienestu izspiegošanas programmām pēc septiņu gadu dzīvošanas Krievijas galvaspilsētā Maskavā ieguvis pastāvīgā Krievijas iedzīvotāja statusu, paziņojis viņa advokāts.

Jauno beztermiņa uzturēšanās atļauju Snoudens Krievijā saņēma pēc tam, kad beidzās viņa līdzšinējā uzturēšanās atļauja. Šobrīd 37 gadus vecais Snoudens Krievijā ieradās 2013. gadā. Par pastrādātajiem noziegumiem – slepenas ASV drošības struktūru informācijas izpaušanu – viņam draud līdz pat 30 gadus ilgs cietumsods.

Beztermiņa uzturēšanās atļauju Snoudenam ļāvušas iegūt pērn veiktās izmaiņas Krievijas imigrācijas likumos. Viņa līdzšinējā uzturēšanās atļauja izbeigusies jau aprīlī, bet pandēmijas dēļ automātiski pagarināja to līdz jūnijam. Pēc tā Snoudens tūlītēji pieteicies beztermiņa uzturēšanās atļaujai.

Snoudens iepriekš izteicis bažas par savu drošību Krievijā, kā arī noraidījis vēlmi pieņemt Krievijas pilsonību. Pērn viņš paziņoja ka vēlētos iegūt patvēruma meklētāja statusu Vācijā vai Francijā, kā arī atklāja, ka vēlētos izciest sodu ASV cietumā, ja viņam varētu tikt garantēts taisnīgs tiesas process.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!