Foto: Kadrs no video

Pētnieciskās žurnālistikas grupa "Conflict Intelligence Team" (CIT) apstiprinājusi Sīrijas algotņu klātbūtni karadarbības zonā Kalnu Karabahā un to līdzdalību kaujās Azerbaidžānas pusē.

Par arābu kaujinieku iespējamo klātbūtni konfliktā pasaules mediji ziņoja jau karadarbības pirmajās dienās septembra beigās, bet Azerbaidžāna un tās sabiedrotā Turcija šādu iespējamību ir noliegusi.

Pamatojoties uz globālajā tīmeklī publicētiem video, CIT apgalvo, ka sīrieši atrodas kā minimums frontes līnijas dienvidu daļā, kur notika smagas kaujas par apdzīvoto vietu Gadrutu.

Kādā CIT izceltā video redzami vīrieši Azerbaidžānas robežsargu formastērpos bez atpazīšanas zīmēm, kas runā arābu valodā un stāv pie robežzīmes starp neatzīto "Kalnu Karabahas Republiku" un Irānu.


Kādā citā video cilvēks Azerbaidžānas robežsarga formastērpā runā arābu valodā un rāda ieņemtu armēņu blindāžu ar munīciju.


Saskaņā ar CIT pētījumu, šie ļaudis pilnībā vai gandrīz pilnībā rekrutēti Sīrijas ziemeļrietumos, kurus pilnībā vai daļēji kontrolē Turcijas spēki.

Medijos ir bijušas dažādas aplēses, cik Sīrijas algotņi saņem par karošanu Kalnu Karabahā. Saskaņā ar "The Guardian" ziņām pašā Sīrijā Turcijas kontrolēto grupējumu ierindas kaujiniekiem maksā ap 70 dolāriem mēnesī.

Tikmēr "Kommersant" ziņoja, ka par karošana Kalnu Karabahā sīriešiem solīti ap 2000 dolāriem mēnesī. Par tādu pašu summu ziņoja arī BBC arābu valodas dienests, savukārt CNN par 1500 dolāru algu. Pētniece Elizabeta Curkova norāda, ka summa ir no 600 līdz 2500 dolāriem mēnesī.

Turklāt algotņu ģimenēm kaujinieka nāves gadījumā piesolīta 60 000 turku liru (7800 dolāru) kompensācija, ja kritušā vārds tiks paturēts noslēpumā, vēstīja "Foreign Policy". Tā ir ļoti liela naudas summa kara un posta pārņemtajā Sīrijā.

Aplēses par Kalnu Karabahas karā iesaistīto sīriešu skaitu ir dažādas. "Reuters" ziņoja par 1000 nosūtītiem kaujiniekiem, "Kommersant" par 1300 tikai pirmajā konflikta nedēļā vien. Bet "Foreign Policy" runā par līdz 1500 kaujiniekiem.

Sīrieši nosūtīti kaujā gandrīz uzreiz pēc kara sākuma un cietuši smagus zaudējumus, uzskata CIT. Oktobra sākumā mediji ziņoja, ka naktī uz 4. oktobri pāri Turcijas-Sīrijas robežai pārvesti 55 kaujinieku līķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!