Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Polijas prezidents Andžejs Duda piektdien paziņoja, ka iesniegs parlamentā likumprojektu, kurā no jauna būs paredzēta iespēja veikt abortu gadījumos, kad būs konstatēti embrija nāvējoši defekti.

Ja šāds likumprojekts tiks pieņemts, atkal būs iespēja pārtraukt grūtniecību tajos gadījumos, "kad būs zināms, ka mazulis pēc nākšanas pasaulē nav spējīgs dzīvot", tomēr bērni ar Dauna sindromu būs pasargāti, teikts paziņojumā Dudas tīmekļa vietnē.

Polijas Konstitucionālā tiesa pagājušo ceturtdien atzina, ka abortu veikšana nemaināmu, iedzimtu embrija defektu, arī Dauna sindroma un nāvējošu slimību, dēļ ir nelikumīga, jo konstitūcija aizsargā katra indivīda dzīvību.

Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegums, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Tiesas lēmums izprovocējis protestus, un to dalībnieki vērsušies arī pret baznīcām, apķēpājot dievnamus ar saukļiem un rīkojot protestus baznīcās.

Abortu faktiskais aizliegums un tam sekojošie protesti izgaismojuši sašķeltību, kas valda Polijas sabiedrībā.

Naktī uz ceturtdienu vairākās pilsētās, arī Vroclavā, Poznaņā un Bjalistokā, galēji labējās organizācijas "Vispolijas jaunatne" aktīvisti uzbruka sievietēm, kas piedalījās protestos.

Tikmēr Polijas valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačinskis aicināja savus atbalstītājus iziet ielās, lai aizstāvētu baznīcas. Dauzi interpretēja Kačinska izteikumus kā atļauju vērsties pret protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!