Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Oregonas štatā līdz ar prezidenta vēlēšanām iedzīvotāji balsoja arī referendumā par savai lietošanai paredzētu narkotiku glabāšanas dekriminalizāciju. Agrīnie rezultāti liecina, ka ideju atbalsta 59,06% nobalsojušo.

Līdz ar to Oregona varētu kļūt par pirmo štatu ASV, kurā, piemēram, par heroīna, metamfetamīna vai citu aizliegtu vielu glabāšanu nelielā daudzumā savai lietošana vairs netiktu celta kriminālapsūdzība. Tā vietā par šādu nodarījumu tiktu paredzēts administratīvais sods un soda nauda 100 ASV dolāru apmērā, ja persona nepiekrīt veselības uzlabošanas programmai.

Tikmēr narkotiku ražošana un pārdošana joprojām paliek krimināli sodāmas aktivitātes.

Veselības uzlabošana, tostarp ārstēšana no atkarībām, varētu tikt īstenota daļēji par naudu, kas ieņemta par ietaupījumiem, cilvēkus netiesājot un neturot ieslodzījuma vietās. Savukārt daļu naudas šīm programmām nodrošinātu Oregonā spēkā esošais marihuānas nodoklis.

Oregonā ir viens no augstākajiem nelegālu vielu lietošanas līmeņiem visā ASV, kā arī sociālās palīdzības programmas tiek uzskatītas par grūti pieejamam.

Par spīti balsojumam, jautājums vēl tiks izskatīts lokālā politiskā līmenī, un paredzams, ka tas saskarsies ar spēcīgu opozīciju.

Narkotiku glabāšana savām vajadzībām nav kriminālnoziegums arī citviet – Urugvajā, Nīderlndē, Švecē, Portugalē, Čehijā un citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!