Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV farmācijas kompānija "Pfizer" un tās vācu partneris "BioNTech SE" nākuši klajā ar paziņojumu, ka to izstrādātā vakcīna pret Covid-19 pētījumos uzrādījusi vairāk nekā 90% efektivitāti, vēsta aģentūra "Reuters". Tas ir nozīmīgs panākums cīņā pret pandēmiju, kas visā pasaulē prasījusi jau vairāk nekā miljons cilvēku dzīvību, kaitējusi ekonomikai un mainījusi ikdienas dzīvi.

"Pfizer" un "BioNTech SE" ir pirmie zāļu ražotāji, kas uzrādījuši veiksmīgus plaša mēroga vakcīnas klīnisko pētījumu datus. Līdz šim vakcīnai nav atklātas arī nekādas nopietnas drošības problēmas un ražotājs plāno jau šomēnes vērsties pie ASV amatpersonām pēc ārkārtas lietošanas atļaujas.

Tomēr, ja atļauja tiks saņemta, vakcīnu skaits sākotnēji būs ierobežots, jo vēl ir jāgūst atbildes uz virkni jautājumu, tostarp, cik ilgi vakcīna nodrošina aizsardzību pret jauno koronavīrusu.

Vakcīnas izstrādātāju panākumi dod cerības, ka arī citas farmācijas kompānijas drīzumā gūs panākumus pētījumos.

"Pfizer" un "BioNTech" ir 1,95 miljardu dolāru vērts līgums ar ASV valdību par 100 miljonu vakcīnu devu piegādi. Uzņēmumi vienojušies par piegādēm arī uz Eiropas Savienību (ES), Lielbritāniju, Kanādu un Japānu.

Lai taupītu laiku, kompānijas vakcīnas sākušas ražot jau pirms pētījumu rezultātu saņemšanas un cer izgatavot 50 miljonus dozu jeb daudzumu 25 miljonu cilvēku vakcinēšanai līdz gada beigām.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir solījusi, ka vakcīnas tiks nodrošinātas visiem 350 miljoniem amerikāņu, kuri to vēlēsies, līdz 2021. gada vidum.

Vakcīnas pret Covid-19, ar ko inficēto skaits ir pārsniedzis 50 miljonus, pasaulē pašlaik izstrādā desmitiem kompānijas. “Pfizer” un “BioNTech” izmanto tehnoloģiju, kas balstās uz sintētiski veidotiem vīrusa gēniem un kas var tikt saražoti nedēļu laikā, un tik līdz galaproduktam daudz ātrāk nekā konvencionālo vakcīnu gadījumā, skaidro “Reuters”.

“Pfizer” viens pats nespēs uzreiz nodrošināt vakcīnas visam ASV pieprasījumam. ASV valdība ir solījusi, ka vakcīnas tiks nodrošinātas bez maksas gan apdrošinātiem, gan neapdrošinātiem amerikāņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!