Foto: AP/Scanpix/LETA

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans otrdien paziņoja, ka ir parakstījis "sāpīgu" vienošanos ar Azerbaidžānu un Krieviju par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahā.

"Es esmu parakstījis paziņojumu ar Krievijas un Azerbaidžānas prezidentiem [Vladimiru Putinu un Ilhamu Alijevu] par Karabahas kara izbeigšanu" no plkst.1.00 otrdien, Pašinjans rakstīja savā "Facebook" lapā. "Paziņojuma teksts ir ļoti sāpīgs personīgi man un mūsu tautai. Es pieņēmu šo lēmumu pēc militārās situācijas dziļas analīzes un situāciju labāk saprotošu cilvēku veikta novērtējuma," rakstīja Pašinjans.

Viņš atzīmēja, ka parakstījis šo paziņojumu, "balstoties arī uz pārliecību, ka esošajā situācijā tas ir labākais iespējamais risinājums". "Tā nav uzvara, bet sakāves nav, kamēr pats sevi neesi atzinis par uzvarētu. Mēs nekad neatzīsim sevi par uzvarētiem, un tam jākļūst par sākumu mūsu nacionālās saliedētības, atdzimšanas laikmetam. Mums vajag analizēt mūsu neatkarības gadus, lai izplānotu mūsu nākotni un neatkārtotu pagātnes kļūdas," rakstīja Pašinjans.

Otrdienas rītā Erevānā pie Armēnijas valdības ēkas sākās protesta akcija pret premjera parakstīto vienošanos. Valdības ēku ir ielenkusi policija. "Mēs aicinām jūs visus sapulcēties šeit. Mēs nepiekrītam lēmumam. Mūsu dzimteni atdod ienaidniekam. Nikol, tu esi tautas ienaidnieks, nodevējs," paziņoja viens no protesta akcijas dalībniekiem.

Armēnijā protestētāji, kas ir neapmierināti ar vienošanos par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahā, otrdienas rītā ielauzušies Armēnijas parlamenta ēkā Erevānā. Protestētāji ieņēma deputātu vietas sēžu zālē un skandēja "Atkāpies!" un "Prom!". Izcēlās kautiņi un sadursmes. Nedaudzie policisti, kas atradās ēkā faktiski neiejaucās, lai novērstu nekārtības. Protestētāji varēja brīvi klīst par parlamenta gaiteņiem un demolēt kabinetus.

Pirms tam tūkstošiem protestētāju bija sapulcējušies pie valdības ēkas un ieņēma to, izdauzot logus un izdemolējot birojus. Vietējie mediji ziņo, ka uzbrukts parlamenta spīkerim Araratam Mirzojanam, kurš piekauts un tagad atrodas slimnīcā. Nakts laikā protestētāji sāka izklīst, bet daļa palika parlamentā. Pašinjans aicinājis protestētājus doties mājās. "Šajā grūtajā laikā mums jāstāv plecu pie pleca," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!