Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa iepriekš atlaistā galvenā par vēlēšanu drošību atbildīgā valdības amatpersona Kristofers Krebss atzīmē, ka noraidīt valsts līdera nepatiesos apgalvojumus par "masveida krāpšanos" bija "pareizā lieta, ko darīt", raksta NPR.

Iepriekš Tramps Krebsu pats iecēla Kiberdrošības un infrastruktūras drošības aģentūras direktora amatā. Savukārt jau tūlīt pēc vēlēšanām, kad Tramps atteicās atzīt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās, paužot virkni nepatiesu apgalvojumu, uz to maldīgumu norādīja Krebss. Viņš turklāt atsaucās uz 59 vēlēšanu drošības ekspertu teikto, ka nav ticamu pierādījumu par datorkrāpniecību, kas ietekmētu šo vēlēšanu iznākumu.

Jau drīz pēc tam prezidents pavēstīja, ka "Krebsa nesenais paziņojums par 2020. gada vēlēšanu drošību bija ļoti neprecīzs, jo [vēlēšanās] bija masveida pārkāpumi un krāpšanās" un viņu atlaida.

Bijušais kompānijas "Microsoft" administrācijas pārstāvis Krebss bija vadījis Kiberdrošības un infrastruktūras drošības aģentūru, kopš tā tika izveidota pēc Krievijas iejaukšanās ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā. Viņa darbība bija izpelnījusies gan republikāņu, gan demokrātu atzinību.

Tagad, komentējot 17. novembrī notikušo atlaišanu, Krebs, kurš sevi piesaka kā nelokāmu republikāniskās partijas atbalstītāju, intervijā NPR norāda, ka "Tā bija pareizā rīcība demokrātijas vārdā." Viņa rīcība kļuvusi par simbolu amatpersonu bezpartejiskai uzticībai saviem darba pienākumiem laikā, kad politiķi to mēģina pasniegt citādi.

Būdams Kiberdrošības un infrastruktūras drošības aģentūras direktors, viņš vairākus gadus strādāja, lai uzlabotu komunikāciju starp federālo valdību un lokālajām vēlēšanu komisijām, lai ieviestu jaunāko un drošāko vēlēšanu praksi.

Pēc vēlēšanām viņš pārliecinoši norādīja, ka "šīs [vēlēšanas] ir panākumu stāsts, kaut kas, ar ko katram prezidenta administrācijā jābūt lepnam". "Tas ir stāsts, kuru mums, manuprāt tagad būtu jāstāsta," viņš norādīja, vēl būdams amatā, uzsvērdams, ka tā vietā viņa aģentūra spiesta cīnīties ar valsts pirmās personas nepamatotajiem apgalvojumiem par pretējo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!