Foto: EPA/Scanpix/LETA
Diplomātisks skandāls izcēlies starp Pekinu un Kanberu, pēc tam, kad Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais runasvīrs Lidžins Žao mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicēja, kā norāda mediji, viltotu fotogrāfiju, kurā austrāliešu karavīrs attēlots nogalinām afgāņu bērnu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ķīnas rīcība bija reakcija uz nesen publiskoto ziņojumā, kurā vairāki Austrālijas karavīri apsūdzēti par kara noziegumiem Afganistānā. Austrālijas Aizsardzības spēki paziņoja, ka ir ieguvušu uzticamu informāciju par 25 karavīru saistību ar 39 afgāņu civiliedzīvotāju nogalināšanu laika posmā no 2009. līdz 2013. gadam.

Pirmdien, 30. novembrī, Ķīna pievienojās Austrālijas karavīru darbību nosodījumam, ko pavadīja inscenētā fotogrāfija, kurā karavīrs attēlots pārgriežam rīkli afgāņu bērnam. Šī foto publicēšana izraisīja pamatīgu sašutumu Kanberā.

Austrālijas premjers Skots Morisons šo Pekinas rīcību nosodīja, norādot, ka Ķīnai būtu jākaunas par "pretīgā" attēla publicēšanu un jāatvainojas Austrālijai. Ķīnas soli nosodīja arī Austrālijai kaimiņos esošās Jaunzēlandes premjerministra Džasinda Arderna.

Ekrānuzņēmums no "Twitter"

Ķīna nepalika atbildi parādā. Otrdien, 1. decembrī, Ķīnas vēstniecība Austrālijā vērsās pret Morisonu ar apvainojumiem, nevis atvainošanos. Paziņojumā norādīts, ka premjers ar savu rīcību vēlas novērst sabiedrības uzmanību no atsevišķu Austrālijas karavīru pastrādātām zvērībām, kā arī novelt uz Pekinu vainu par abu valstu divpusējo attiecību pasliktināšanos. Vēstniecība papildina, ka vēl varētu būt trešais iemesls – modināt Austrālijā nacionālismu.

"Mūsu padoms Austrālijai ir neizvairīties no Austrālijas karavīru Afganistānā pastrādātajiem noziegumiem, saukt vainīgos pie atbildības un panākt taisnīgumu upuriem," teikts vēstniecības paziņojumā.

Austrālijas un Ķīnas attiecības šogad ir spēcīgi sašķobījušās, kopš Kanbera aicināja izmeklēt Covid-19 pandēmijas izcelsmi. Pirms diviem mēnešiem pēc diplomātu ieteikuma no Ķīnas tika evakuēti pēdējie divi korespondenti, kas strādāja Austrālijas mediju uzdevumā, atgādina BBC.

Nesen diviem Austrālijas akadēmiķiem tika liegta iebraukšana Ķīnā.

Austrālijā arī turpinās diskusijas par Ķīnas iejaukšanos tās iekšējās lietās un pieaug spriedze arī ekonomiskajā laukā – Ķīna ir piemērojusi muitas tarifus Austrālijas precēm, tostarp 200% tarifu Austrālijas vīniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!