Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Azerbaidžāna ceturtdien jeb gandrīz mēnesi pēc otrā Kalnu Karabahas kara noslēguma pēc ilgstošas informācijas slēpšanas beidzot atklāja, ka tā karā zaudējusi 2783 karavīru, 94 civiliedzīvotāju un vēl ap simts karotāju tiek uzskatīti par pazudušiem.

Tagad zināms, ka līdz ar kritušajiem un pazudušajiem vēl 1245 karavīru ārstējas slimnīcās. Turklāt kara rezultātā dzīvību zaudējuši arī 94 civiliedzīvotāji un vairāk nekā 400 ir ievainoti, vēsta aģentūra AP. Dzīvību zaudējis arī vismaz 541 Turcijas rekrutēts sīriešu kaujinieks, ziņo "Sīrijas Cilvēktiesību novērošanas organizācija".

Autoritārās valsts amatpersonas šos skaitļus atklājušas dienas pēc tam, kad armēņi 1. decembrī oficiāli Azerbaidžānas spēku rīcībā nodeva pēdējo 90. gados okupēto reģionu, kas ieskauj Kalnu Karabahu. Tas noticis arī pēc tam, kad prezidents Ilhams Alijevs, kurš vēl vasarā izjuta spēcīgu sabiedrības spiedienu zemo naftas cenu, Covid-19 pandēmijas krīzes un arī armēņu jūlijā īstenotās piefrontes pozīcijas apšaudes dēļ, tērpies kamuflāžas tērpā simboliski ar bruņumašīnu ieradās atgūtajā Agdamā un viesošanos mošejā izvērta par sava tēla spodrināšanas kampaņu.

Visu šo laiku kopš kara sākuma 27. septembrī, kad azerbaidžāņi pārgāja līdzšinējo spēku saskares līniju, Azerbaidžāna savā pusē kritušo skaitu nenorādīja, atzīmējot, ka tas tiks darīts pēc konflikta beigām.

Šobrīd Azerbaidžānas rīcībā ir gan tās jau karadarbībā atgūtie reģioni uz dienvidiem no Kalnu Karabahas un paši Karabahas dienvidi, gan Agdamas, Lačinas un Kelbadžaras rajoni, kuru atdošanu paredzēja 9. novembrī noslēgtā vienošanās starp Armēniju, Azerbaidžānu un Krieviju. Tas nozīmē, ka Azerbaidžāna karadarbības rezultātā ir atguvusi visas Armēnijas 90. gados okupētās Azerbaidžānas teritorijas, kuras ieskauj Kalnu Karabahu aptuveni 7630 km2 apmērā. Papildu Azerbaidžāna patur arī karadarbībā ieņemtos Kalnu Karabahas dienvidus jeb aptuveni ceturto daļu no tās aptuveni 1230 km2 platībā.

Tikmēr armēņu rīcībā palikuši vairs tikai 3170 km2 Kalnu Karabahas teritorijas.

Jau kopš kara sākuma armēņu puse ziņo par saviem kritušajiem, un līdz šim apstiprināti 2718 kritušie karavīri, un 54 karadarbībā nogalināti civiliedzīvotāji, taču vairāki simti karavīru tiek uzskatīti par pazudušiem, kā arī nav zināms konkrēts azerbaidžāņu gūstā kritušo skaits. Karā gāja bojā arī divi Krievijas karavīri, kuri atradās helikopterā, kuru Armēnijas-Azerbaidžānas pierobežā kļūdas pēc notriekuši Azerbaidžānas spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!