Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns plāno steidzami pieņemt jaunu likumu, kas dod tiesības valdībai ierobežot uzņēmumu darbību un piemērot sodus, tādējādi tuvinot valsti ierobežojumiem, no kuriem valsts līdz šim centusies izvairīties, raksta "Bloomberg".

"Šie pasākumi ir nepieciešami, lai atvieglotu situāciju medicīnā, kur darbinieki strādā dienu un nakti," viņš sacījis.

Jaunais likums paredz, ka valdība var piemērot sodus vai slēgt uzņēmumus, kuri nespēj ievērot visus nepieciešamos drošības nosacījumus attiecībā uz cilvēku skaitu, kas apmeklē veikalus, sporta zāles un tirdzniecības centrus.

"Zviedrijas Covid-19 stratēģija vienmēr ir nozīmējusi noteikumu un aizliegumu apvienošanu ar atļauju cilvēkiem pašiem uzņemties atbildību par sevi," sacīja premjerministrs. "Tajā pašā laikā ir acīmredzami, ka Zviedrijai nepieciešami konkrētāki likumi, lai ierobežotu vīrusa izplatību."

Otrais pandēmijas vilnis skāris Zviedriju smagāk, nekā veselības nozares eksperti prognozēja, būtiski palielinot spiedienu uz slimnīcām, tādēļ valdība nolēmusi ieviest striktākus ierobežojumu, taču pastāv viedoklis, ka šie ierobežojumi tiek ieviesti pārāk vēlu. Zviedrijā no Covid-19 mirušo skaits patlaban pārsniedz 9000, kas palielina kritiku par valdības darbu.

Jau ziņots, ka Zviedrija piesaistījusi visas pasaules uzmanību, atsakoties no piespiedu pasākumiem pandēmijas ierobežošanai un, atšķirībā no citām Eiropas valstīm, neieviešot karantīnu.

Veselības aprūpes sistēmas amatpersonas iepriekš norādījušas, ka pandēmijas apkarošana esot "maratons, nevis sprints" un ka vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumiem jābūt ilgtspējīgiem.

Turklāt Zviedrijā, atšķirībā no daudzām citām valstīm, līdz šim nav bijuši likumi, kas ļautu varasiestādēm miera laikā apturēt sabiedriskās norises.

Tomēr, piedzīvojot spēcīgu pandēmijas otro vilni, pēdējo mēnešu laikā Zviedrija bijusi spiesta ķerties pie bargākiem preventīviem pasākumiem.

Pieaugot inficēšanās gadījumu skaitam, varasiestādes aicinājušas pilsoņus ierobežot savus sociālos kontaktus ar tuvākajiem ģimenes locekļiem un dažiem draugiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!