Foto: EPA/Scanpix/LETA

Etiopijas konfliktā ar separātiskajiem Tigrejas reģiona spēkiem gājuši bojā gandrīz 400 Somālijas karavīru, apgalvo Somālijas bijušais Nacionālā izlūkdienesta un drošības aģentūras vadītāja vietnieks Abdislans Jusufs Guleds. Somālija to noliedz, ziņo "Africa News".

Guleds paziņoja, ka pagājušā gada novembrī līdzās Etiopijas Bruņotajiem spēkiem karojuši arī Eritrejā esošie somāliešu karavīri un vairāk nekā 370 no viņiem krituši kaujās ar tigrejiešiem. Šis paziņojums radījis viļņošanos Somālijā, jo lielas tās Bruņoto spēku vienības Etiopijas kaimiņvalstī Eritrejā atrodas treniņnometnēs, un jau līdz šim izskanējis, ka daudzas ģimenes ilgstoši nespēj sazināties ar saviem militārajā dienestā esošajiem piederīgajiem.

Tikmēr Somālija noliedz, ka kaujās ar Etiopijas separātiskajiem tigrejiešu spēkiem krituši tās karavīri. Informācijas ministrs Osmans Abukars Dobē Somālijas Nacionālajā televīzijā noraidījis šos apgalvojumus kā naidīgu propagandu un viltus ziņas. Viņš atzīmēja, ka līdzīga propaganda par somāliešu karavīru dalību izskanējusi arī attiecībā uz Lībijas un Kalnu Karabahas konfliktiem, taču vēlāk pierādīts, ka tās bijušas viltus ziņas.

Jau ziņots, ka Etiopija pērnā gada rudenī izvērsa aktīvu militāro kampaņu pret Tigrejas reģiona separātiskajiem spēkiem. Tigrejiešu kaujinieki ir labi bruņoti un trenēti – viņi savulaik bija galvenais militārais spēks Etiopijas karā ar Eritreju.

Politiskā situācija ir mainījusies un līdzās Etiopijas armijai tigrejiešu separātistiem pērn uzbruka arī eritrejiešu regulārās armijas vienības, apgalvojumus, ka tajā dienošie somālieši varētu piedalīties karadarbībā, padarot ticamākus. Neatkarīga informācija par konfliktu, tajā iesaistītajiem, kā arī kritušajiem joprojām ir ierobežota un lielākoties Etiopijas puses stngri kontrolēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!