Foto: Publicitātes foto

Turcija un Krievija Azerbaidžānā atklājušas kopīgu militāro centru, kas ir nebijis abu pušu sadarbības gadījums Kaukāza reģionā.

Krievijas puse to dēvē par "Apvienoto Krievu-turku centru", bet turku valodas versijā bāzes nosaukumā vārdi mainīti vietām un to sauc par "Turku-krievu apvienoto centru", redzams publicitātes fotogrāfijās. Medijs atzīmē, ka jau 30. janvārī atklātā centra izveide skaidrojama kā Azerbaidžānas mēģinājums balansēt Krievijas ietekmi reģionā, kura pēc Otrā Kalnu Karabahas kara armēņu kontrolētajā Karabahas daļā ieveda 2000 karavīru lielu miera uzturēšanas spēku kontingentu.

Zīmīgi, ka centrs izveidots Azerbaidžānas teritorijā, kuru arī pirms konflikta kontrolēja azerbaidžāņu spēki. Līdz ar to pirmoreiz formalizēta Turcijas spēku klātbūtne Azerbaidžānā, kura gan fiksēta arī pirms kara un tā laikā, kā arī valstī atgriezušies Krievijas spēki, raksta "Eurasia Net". Pēdējā Krievijas regulārās armijas daļa valsti pameta 2012. gadā, slēdzot Gabalas radaru, kas ir līdzinieks 90. gados Latvijā uzspridzinātajam Skrundas lokatoram.

Bāze atrodas Agdamas reģionā pie Kijamedinli ciema agrākajā piefrontē. Tajā pastāvīgi būšot 60 Krievijas karavīru un tikpat daudz turku.

Bāzes formālā funkcija būs jauno pamiera līniju starp armēņiem un azerbaidžāņiem uzraudzīšana ar bezpilota lidaparātiem. Šīm misijām Krievijas spēki izmanto "Orlan-10" un "Forpost" dronus, bet Turcijas – "Bayraktar" sērijas lidaparātus. Abas puses darbošoties autonomi, bet kopā lemšot par rīcību pamiera noteikumu pārkāpumu gadījumā.

Sākotnējais pamiera līgums starp Krieviju, Azerbaidžānu un Armēniju, kas izbeidza karadarbību pagājušā gada 9. novembrī, Turcijai nekādu lomu reģionā neparedzēja. Tomēr vēlāk divpusējās sarunās, kas 1. decembrī noslēdzās ar abpusēju vienošanos, tika apstiprināti šādas bāzes izveides plāni. Bāzes izveidē primāri esot ieinteresēta gan Azerbaidžāna, gan Turcija, kas vēlas balansēt Krievijas ietekmi, gan Krievija, jo tādējādi no Kaukāza konflikta tiek atstumti citi potenciāli ģeopolitiskie spēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!