Foto: TASS/Scanpix/LETA

Armēnijas kontrolētajā Kalnu Karabahas daļā var ierasties tikai ar Krievijas varasiestāžu izsniegtu atļauju, ziņo "Eurasia Net". Norma, kas faktiski stājusies spēkā drīz pēc Krievijas miera spēku ierašanās reģionā, nupat apstiprināta oficiāli.

Jaunos iebraukšanas noteikumus Kalnu Karabahā šīs nedēļas sākumā izsludinājusi armēņu administratīvi kontrolētā reģiona de facto pārvaldes pārstāvji. Tie paredz, ka "drošības iemeslu dēļ" Krievijas miera uzturēšanas spēki pārbaudīs iebraukšanas pieteikumus un viņu lēmums izšķirs, vai atļauja iebraukt tiks dota.

Medijs atzīmē, ka iepriekš izplatījušās ziņas, ka faktiski Azerbaidžāna kontrolē, kurš var iebraukt reģionā, bet Karabahas un Armēnijas varasiestādes to noliedz. Aizdomas radušās pēc tam, kad reģionā nav ielaisti armēņu aktīvisti un Francijas žurnālisti.

Karabahas "ārlietu ministrs" Davids Babajans Armēnijas radio skaidrojis, ka šāda veida iebraukšanas regulēšana ieviesta, lai novērstu Azerbaidžānas rindās karojošo ārvalstu algotņu jeb "teroristu" iekļūšanu. Viņš gan nepaskaidrojis, kādēļ lai viņi vēlētos iebraukt Karabahā, kurā drošību pēc Armēnijas un Azerbaidžānas parakstītā miera līguma kopš Otrā Kalnu Karabahas beigām kontrolē ap 2000 Krievijas miera uzturētāju.

Iebraukšana Kalnu Karabahā bijis diplomātiski sarežģīts jautājums vēl pirms kara. Starptautiski reģions tiek atzīts par Azerbaidžānas teritoriju un Azerbaidžānā ieviests "melnais saraksts", kurā tiek reģistrēti visi tie, kuri bez Azrbaidžānas atļaujas apmeklējuši Kalnu Karabahu. Arī Kalnu Karabahai ir savs "melnais saraksts", kurā iekļauti Azerbaidžānai simpatizējošie.

Tikmēr Kalnu Karabahā populārs kļuvis viedoklis par Krievijas pilsonības iegūšanu, lai potenciāla jauna Azerbaidžānas armijas uzbrukuma gadījumā Krievija būtu vēl ieinteresētāka to novērst. Arī Kalnu Karabahas "nacionālās drošības padomes" vadītājs Vitālijs Balasanjans medijiem atklājis, ka nav izslēgta Karabahas pilsoņu pāriešana Krievijas pilsonībā. Šādu iespējamību pieļauj arī nesen atvieglotie Krievijas pilsonības iegūšanas noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!