Foto: AFP/Scanpix/LETA

Senegālas armija aptuveni divas nedēļas ilgušā militārā operācijā atguvusi pilnīgu kontroli pār Kasamansas reģionu, kurā ilgstoši saimnieko separātisti un noziedzīgie grupējumi, norāda armijas pārstāvji.

Armija ziņo, ka pārņēmuši trīs separātistu bāzes, kuras veidotas no būdām un pazemes bunkuriem, kā arī vairākus hektārus lielas kaņepju plantācijas. Bruņoto spēku pārstāvji arī paziņojuši, ka viņu mērķis ir savās dzīvesvietās ļaut atgriezties iepriekšējos gados reģionu pametušos.

Senegālā konflikts par Kasamansu - reģionu, kuru no visas pārējās valsts daļēji atšķeļ Gambija, ir sens. Bruņotā "Kasamansas Demokrātisko spēku kustība" ar mainīgu intensitāti ar senegāliešu spēkiem par sava reģiona neatkarību cīnās kopš 1982. gada. Pēdējos gados apvidū bija iestājies relatīvs miers, bet šī gada 26. janvārī valdības spēki uzsāka militāru kampaņu kaujinieku galveno bāzu pilnīgai pārņemšanai.

Lai gan kaujinieku pārstāvji valdību apsūdzējuši kara atsākšanā, Senegālas varasiestādes norāda, ka operācija īstenota, jo kaujinieki, kuri savu darbību finansē ar kriminālām aktivitātēm, regulāri vēršas arī pret reģionā dzīvojošajiem civiliedzīvotājiem.

Armija pēc kaujinieku pozīciju pārņemšanas žurnālistiem izrādījusi mežu masīvos paslēptu nocietinājumu, kuru pamatā veidojušas koka un skārda būdas, kā arī pazemes bunkuri. Armija gan neziņo, vai un kādi operācijā ir kritušie. Viena no bāzēm atrodas vien ap 20 kilometrus no reģiona lielākās pilsētas un kasamansiešu iecerētās galvaspilsētas Ziginšoras ar aptuveni 250 000 iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!