Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna brīdinājusi, ka no nākamās nedēļas bloķēs Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) veiktās pēkšņās pārbaudes valsts kodolobjektos, ja citas 2015. gadā parakstītā kodollīguma dalībvalsts nepildīs savas saistības, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Saskaņā ar pagājušajā gadā pieņemtajiem tiesību aktiem Irānas valdībai ir pienākums ierobežot IAEA pārbaudes kodolobjektos, sākot no nākamās nedēļas, ja citas puses pilnībā neievēros kodollīgumu.

Šāds solis no Irānas puses pārtrauktu IAEA visaptverošās pārbaudes pilnvaras, kas piešķirtas saskaņā ar kodollīgumu, ļaujot aģentūrai pēkšņi - neilgi pēc brīdinājuma - piekļūt jebkurai vietai, kas tiek uzskatīta par būtisku informācijas vākšanai.

Irānas sūtnis IAEA 15. februārī paziņoja, ka Teherāna ir informējusi aģentūru par savu plānu.

Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis gan piebildis, ka plānotais solis nenozīmē, ka bloķētas tiks pilnīgi visas aģentūras veiktās pārbaudes kodolobjektos: "Visi šie soļi ir atceļami, ja otra puse maina savu ceļu un pilda savas saistības."

ASV 2018. gadā, pēc toreizējā prezidenta Donalda Trampa lēmuma, izstājās no Irānas kodolvienošanās, un atjaunoja ekonomiskās sankcijas pret Islāma Republiku. Atbildot uz šo Vašingtonas soli, Irāna sākusi neievērot atsevišķas līgumā noteiktās saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!