Foto: AFP/Scanpix/LETA

Honkongas līdere Kerija Lama, kā arī virkne citu augtāko autonomijas amatpersonu, saņēmuši Ķīnas korporācijas "Sinovac" izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu, vēsta "Reuters". Vakcinācija translēta tiešraidē, lai tādējādi palielinātu sabiedrības uzticību.

Savukārt Honkongas veselības ministre Sofija Čana apgalvojusi, ka vakcīnu kvalitātes standarti autonomijā nav pazemināti, lai saņemtu un izmantotu šo vakcīnu, turklāt uzsvērusi, ka Pekina nespiežot to izmantot.

Šonedēļ finanšu metropolē paredzēts uzsākt plašu vakcinācijas kampaņu, un Pekinas atbalstītā līdere izmantota kā iedrošinātājs plašākai sabiedrībai doties vakcinēties. Šobrīd Honkongā saņemti miljons "Sinovac" vakcīnas dozu un iedzīvotāji aicināti pieteikties vakcinācijai īpašā interneta vietnē.

Bijušajā Apvienotās Karalistes kolonijā valda liela skepse pret Ķīnā radītajām un plaši izmantotajām vakcīnām. Tikai nepilni 30% honkongiešu aptaujās pauduši, ka piekristu saņemt "Sinovac" poti.

Lielā mērā negatīvo attieksmi veicinājusi Pekinas pēdējo dažu gadu politika, faktiski pārņemot varu un ierobežojot Honkongas politisko autonomiju. Kontinentālā Ķīna tādējādi pārkāpj ar Lielbritāniju reiz noslēgto līgumu, atbilstoši kuram Honkongas politiskajai iekārtai bija jāsaglabājas līdz pat 2047. gadam jeb 50 gadus pēc tās nodošanas Ķīnas pārvaldībā.

Honkongā vakcinācijas uzsākšana stipri iepaliek no pārējās Ķīnas, kur jau pērnā gada jūlijā tika uzsākta plaša militārpersonu vakcinācija, neskatoties uz to, ka tobrīd vakcīnas vēl nebija oficiāli apstiprinātas. "Sinovac" ir pirmā Honkongā izmantotā vakcīna, bet jau šonedēļ autonomija saņems arī pirmo "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu sūtījumu. Pasūtītas arī "AstraZenca" vakcīnas.

Autonomijā ar 7,5 miljoniem iedzīvotāju līdz šim reģistrēti nepilni 11 000 inficēšanās gadījumu un 197 cilvēki miruši no koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!