Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrija un Dānija otrdien izveidojušas aliansi ar Izraēlu, lai sadarbotos otrās paaudzes Covid-19 vakcīnas izstrādē, ziņo "Al Jazeera".

Šāds solis no Austrijas un Dānijas puses notiek laikā, kad izplatījusies neapmierinātība ar vakcīnu piegāžu, apstiprināšanas un izplatīšanas tempiem.

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs (attēlā) sacīja, ka, lai arī princips, ka Eiropas Savienība (ES) vakcīnas iegādājas dalībvalstīm, bija pareizs, Eiropas Zāļu aģentūra pārāk lēni tās apstiprināja. "Tāpēc mums ir jāsagatavojas turpmākām [jaunā koronavīrusa] mutācijām, un otrās paaudzes vakcīnu ražošanā mums vairs nevajadzētu būt atkarīgiem tikai no ES," piebilda Austrijas politiķis.

Arī Dānijas premjerministre Mete Frederiksena kritiski vērtēja ES vakcīnu programmu. "Es nedomāju, ka tā var pastāvēt atsevišķi, jo mums jāpalielina jauda. Tāpēc mums tagad ir paveicies sākt partnerību ar Izraēlu," viņa pirmdien sacīja žurnālistiem.

Kurcs sacīja, ka Austrija un Dānija sadarbosies ar Izraēlu vakcīnu ražošanā pret jaunā koronavīrusa mutācijām un kopīgi pētīs ārstēšanas iespējas.

Tikmēr turpina pieaugt to ES dalībvalstu skaits, kuras sāk pasūtīt Krievijā un Ķīnā ražotās Covid-19 vakcīnas, lai gan Eiropas Zāļu aģentūra vēl nav apstiprinājusi to drošību un efektivitāti. Slovākija kļuvusi par otro ES dalībvalsti, kura saņēmusi Krievijas ražoto "Sputnik V" vakcīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!