Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pieņemot likumu par eitanāzijas legalizāciju, Spānija kļūs par ceturto valsti Eiropā, kur cilvēkiem legāli atļauts labprātīgi aiziet no dzīves noteiktu medicīnisku apstākļu dēļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ceturtdien likumu par eitanāziju apstiprināja Spānijas parlaments, gaidāms, ka tas stāsies spēkā jūnijā. Likuma pieņemšanu pavadīja eitanāzijas atbalstītāju un pretinieku piketi pie parlamenta. Populistiskā labējā partija "Vox" sola, ka apstrīdēs likumu Konstitucionālajā tiesā.

Pašlaik pasaulē eitanāzija ir atļauta Beļģijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Kanādā un Kolumbijā. Eitanāziju legalizēt mēģināja arī Portugāles parlaments, taču Augstākā tiesa šonedēļ atzina to par nekonstitucionālu likumu.

Spānijas likums paredz, ka tiesības uz eitanāziju vai asistētu pašnāvību (cilvēks pats sev ievada nāvējošo injekciju) ir tad, ja persona cieš no smagām neārstējamām slimībām vai atrodas rīcībnespējīgā stāvoklī, kas rada nepanesamas ciešanas.

Personai jābūt pilngadīgam Spānijas pilsonim vai likumīgam valsts rezidentam.

Rakstisks iesniegums par eitanāzijas pieprasījumu jāiesniedz divas reizes ar 15 dienu starplaiku un cilvēkam jābūt pie pilnas saprašanas. Pieprasījums ir jāapstiprina diviem ārstiem un kontrolējošai iestādei.

Jebkurš ārsts var atteikties no dalības šajā procedūrā morālu apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!