Foto: Kadrs no video

Čečenijas policijas Ahmeta Kadirova vārdā nosauktā īpašo uzdevumu bataljona karavīri videoierakstā vērsušies pie Krievijas prezidenta Valdimira Putina ar lūgumu pārtraukt pulka apvainošanas mēģinājumus neatkarīgajā izdevumā "Novaja gazeta".

"Mēs, Krievijas varoņa Ahmeta Kadirova vārdā nosauktā īpašo uzdevumu policijas pulka kaujinieki, vēršamies pie jums ar lūgumu pievērst uzmanību zemiskajiem uzbrukumiem no viltus izdevuma "Novaja gazeta" puses pret mūsu kaujiniekiem. Mēs esam gatavi izpildīt jebkuru jūsu pavēli," teikts ierakstā.

Video viens no komandieriem apgalvo, ka pret pulku ir sākts informatīvais karš. Uzbrukumos kaujinieki vaino Rietumu specdienestus, kas "stingri tur savās rokās ruporu" "Novaja gazeta".

Ierakstā teikts, ka gods bataljona karavīriem ir svarīgāks par dzīvību, un tiek pausta neizpratne, kāpēc Krievijā atļauts darboties šim medijam, kas "izplata melus pa visu valsti".

View this post on Instagram

A post shared by @polk_a_a_kadyrova_

"Sēžot Krievijas galvaspilsētā, viņi sistemātiski publisko melīgus rakstus par Čečenijas Republiku. Mēs uzskatām, ka šīs provokācijas ir jāaptur," teikts uzrunā.

Viens no runātājiem video uzsver, ka bataljons "jau ir spiests" rīkoties, lai "viens no mums uzņemtos atbildību apturēt apvainojumus visam personālsastāvam".

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uz šo kadiroviešu lūgumu jau atbildējis, ka tas "nosūtīts nepareizajam adresātam", ziņo portāls "Meduza".

Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs "Telegram" kanālā Peskovam atbildēja, ka viņaprāt Krievijas pilsoņi var vērsties pie Putina ar sev aktuālām problēmām, tostarp par "Novaja gazeta" apvainojumiem.

Viņš arī papildināja, ka šī medija darbinieki ir "ārvalsti specdienestu darbinieki nevis žurnālisti".

"Kuram jāaizstāv viņu [čečenu policistu] tiesības, ja Maskavas centrā sēž Rietumu aģenti, kuri sapņo par mūsu valsts ievilkšanu kārtējā haosa bezdibenī?" jautā Kadirovs.

Kadiroviešu dusmas izraisījusi "Novaja gazeta" publikāciju sērija par ārpustiesas nogalināšanām un spīdzināšanu čečenu policijas pagrabos.

Nesen medijs publicēja rakstu "Es dienēju Čečenijas policijā un negribēju nogalināt cilvēkus". Tajā bijušais pulka vecākais seržants Suleimans Gezmahmajevs apstiprināja iepriekš no anonīmiem avotiem iegūtās ziņas, ka vienības mītnes pagrabos spīdzina un dažkārt bez tiesas nogalina cilvēkus.

Gezmahmajevs ar ģimeni ir aizbēdzis uz ārzemēm un viņa atrašanās vieta netiek atklāta.

"Novaja gazeta" jau vairākus gadu pēta ziņas par masveida ārpustiesas slepkavībām, kas Čečenijā notikušas 2017. gada janvārī un kurās gājuši bojā vismaz 27 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!