Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sanktpēterburgas Valsts kalnu universitātes rektors Vladimirs Ļitviņenko, kurš savulaik bija pašreizējā Kremļa saimnieka Vladimira Putina disertācijas zinātniskais vadītājs, ir kļuvis par dolāru miljardieri, raksta žurnāls "Forbes".

"Forbes" savā ikgadējā reitingā Ļitviņenko turību vērtē 1,5 miljardu ASV dolāru apmērā. Viņa bagātība būtiski pieaugusi mākslīgā mēslojuma ražotāja "FosAgro" akciju cenu kāpuma dēļ. Ļitviņenko pieder 20,98% kompānijas akciju.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Ļitviņenko vadīja zinātnisko padomi, kuras paspārnē Putins aizstāvēja disertāciju. 2000., 2004. un 2012. gadā Ļitviņenko vadīja Putina priekšvēlēšanu štāba Sanktpēterburgas nodaļu.

Par to, ka Ļitviņenko pieder "FosAgro" akcijas, kļuva zināms 2011. gadā. Kad un kā viņš ieguva akcijas, nav skaidrs. Viena no versijām pieļauj, ka viņš tās varētu būt ieguvis par neformālu palīdzību kompānijai laikā, kad "Jukos" lietas ietvaros pretenzijas pret "FosAgro" radās nodokļu inspekcijai, skaidro portāls "Meduza".

2017. gadā uz īsu laika sprīdi Ļitviņenko jau kļuva par dolāru miljardieri, liecina "Forbes" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!