Foto: AFP/Scanpix/LETA
Uz Igaunijas Ārlietu ministriju (ĀM) ceturtdien, 6. maijā, izsaukts Krievijas vēstnieks Aleksandrs Petrovs, un viņam iesniegta nota, kurā izteikts protests par to, ka Krievijas militārā lidmašīna pārkāpusi Igaunijas gaisa telpu, nosodīts Krievijas aizliegums iebraukt astoņiem Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņiem un Krievijas veidotais nedraudzīgo valstu saraksts, kā arī pausta solidaritāte ar Bulgāriju, vēsta Igaunijas ĀM preses dienests.

Gadījums, kad trešdien, 5. maijā, Igaunijas gaisa telpā Vaindlo salas rajonā uz apmēram minūti bez atļaujas ielidoja Krievijas militārā transportlidmašīna "Il-96", notā nosaukts par nožēlas vērtu incidentu, un šādi atkārtoti Krievijas veikti gaisa telpas pārkāpumi nodēvēti par nepieņemamiem. Šī šogad ir jau otrā reize, kad Krievijas lidmašīna pārkāpusi Igaunijas gaisa telpu.

Notā arī nosodīts Krievijas 20. aprīļa lēmums noteikt sankcijas un aizliegt ieceļot Krievijā astoņām ES institūciju un dalībvalstu amatpersonām. Starp šīm amatpersonām ir Igaunijas Valsts valodas inspekcijas vadītājs Ilmārs Tomusks, kā arī Latvijas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ivars Āboliņš un Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš.

Vēl notā norādīts, ka ES uzskata par nepieņemamu un nepamatotu Krievijas prezidenta Vladimira Putina 23. aprīļa dekrētu par Krievijai nedraudzīgo valstu saraksta veidošanu, un ka šis dekrēts ir pretrunā ar Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām. Sarakstā ir arī Baltijas valstis.

Notā arī pausta solidaritāte ar Bulgāriju, kur prokuratūra noskaidrojusi saikni starp sešu Krievijas pilsoņu uzturēšanos valstī un četriem sprādzieniem, kas notikuši ieroču noliktavās laikā no 2011. līdz 2015. gadam. Bulgārija tāpēc izraidījusi vairākus Krievijas diplomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!