Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdiena Jeruzalemē pie Aksas mošejas sākusies ar jaunām palestīniešu un Izraēlas policijas sadursmēm, raisot bažas par vēl plašāku vardarbību pirms gaidāmā ebreju nacionālistu gājiena, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēdējās trīs naktis sadursmēs Jeruzalemē jau ievainoti simtiem palestīniešu un vairāk nekā 20 Izraēlas policistu.

Pirmdienas rītā sadursmes pie Aksas mošejas kompleksa, kas ir viena no islāmticīgajiem svarīgākajām svētvietām un arī jūdaistu svētākā vieta – Tempļa kalns – , sākās pēc tam, kad simtiem palestīniešu sāka apmētāt policistus ar akmeņiem un petardēm.

Drošības spēki uz to atbild ar trokšņa granātām, asaru gāzi un gumijas lodēm. Desmitiem cilvēku jau guvuši ievainojumus. Policija ziņo, ka pieaugoša aktivitāte vērojama arī citās vecpilsētas vietās.

Par sadursmēm pēdējās dienās ziņots arī no Izraēlas ziemeļu pilsētas Haifas un Rietumkrasta pilsētas Rāmallas apkārtnes.

Savukārt pirmdien bažas rada plānotais ebreju nacionālistu karoga gājiens, kas ir ikgadējs Jeruzalemes dienas pasākums. Tas notiek par godu Austrumjeruzalemes sagrābšanai 1967. gada kara laikā. Gājiens parasti vijas cauri musulmaņu apdzīvotiem pilsētas rajoniem. Daudzi palestīnieši to uzskata par apzinātu provokāciju.

Pēdējo dienu vardarbību veicina arī mēnesi ilgā spriedze saistība ar palestīniešu izlikšanu kāda Austrumjeruzalemes rajonā par labu ebreju kolonistiem. Pirmdien Izraēlas Augstākajai tiesai bija paredzēts noturēt sēdi par vairāk nekā 70 cilvēku apelāciju šajā lietā, taču vardarbības dēļ tiesa ir atlikta.

Spriedze pieaugusi kopš musulmaņu svētā mēneša Ramadāna sākuma aprīļa vidū. Ramadāna sākumā izcēlās sadursmes, palestīniešiem protestējot pret policijas barjerām pie Damaksas vārtiem, kas traucēja pulcēšanos.

Palestīniešu dusmas vēl vairāk uzbangoja ebreju ultranacionālistu gājiens šajā apkārtnē. Savukārt gājienu izprovocēja sociālajos medijos publicēti video ar palestīniešu uzbrukumiem ultraortodoksāklajiem ebrejiem. Savukārt ebreju nacionālisti rīkoja atriebības uzbrukumus.

Austrumjeruzaleme ir viens no Izraēlas un palestīniešu konflikta centrālajiem punktiem – abas puses to uzskata par savu. Izraēla Austrumjeruzalemi anektēja 1980. gadā un uzskata visu Jeruzalemi par savu galvaspilsētu. Palestīnieši Austrumjeruzalemi redz kā savas nākotnes neatkarīgās valsts galvaspilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!