Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc deviņu cilvēku noslepkavošanas Tatarstānas Republikas galvaspilsētas Kazaņas skolā Krievijas parlamenta apakšpalātas spīkers Vjačeslavs Volodins slaktiņā vainojis "visiem pieejamo internetu", kā arī nekonkrēti norādījis, ka pastāvot aicinājumi darīt galu anonimitātei internetā, vēsta "The Moscow Times".

Volodins skaidrojis, ka tieši anonimitāte esot iemesls vardarbības veicināšanai un ekstrēmisma slavināšanai, kas pastāvot digitālajā vidē. Šī iemesla dēļ viņš sociālajos tīklos izplatītā paziņojumā mudinājis no anonimitātes atteikties, jo ar pašnāvības un vardarbību atbalstošu grupu aizliegšanu neesot pietiekami.

Medijs atzīmē, ka Volodins savu vēstījumu publicējis "Telegram" tīklā, kura darbību tajā publicēto vēstījumu anonimitātes dēļ Krievija jau reiz nesekmīgi centās ierobežot.

Interneta brīvības aktīvisti savukārt pauduši bažas, ka tas ir kārtējais rosinājums, lai Krievijas digitālajā vidē ieviestu līdzīgus ierobežojumus, kādi ir spēkā Ķīnā.

Pēc tam, kad 19 gadus vecs 175. Kazaņas vidusskolas beidzējs Ilnazs Gaļavijevs otrdienas rītā atgriezās mācību iestādē, lai sarīkotu slaktiņu, nogalinot deviņus cilvēkus, Krievijas prezidents Vladimirs Putins tūlītēji norādīja uz nepieciešamību ierobežot šaujamieroču pieejamību. Šis bijis jau 14. uzbrukums skolā Krievijā kopš 2014. gada un piektais, kurā izmantoti šaujamieroči, atzīmē medijs.

Uzbrukumā nogalināti deviņi cilvēki un 18 nogādāti ārstniecības iestādēs ar galvenokārt šautām un lēcienos pa logiem gūtām brūcēm. Nogalināti septiņi septītās klases skolēni – četri zēni un trīs meitenes, viņu skolotāja un kāda skolas darbiniece, vēsta jaunākā informācija par notikušo.

Iepriekš valsts ziņu aģentūras izplatīto informāciju, ka vēl divi cilvēki miruši, izlecot pa skolas trešā stāva logiem, amatpersonas nav apstiprinājušas.

Uzbrucēja motīvi ir neskaidri, bet viņš jau pirms uzbrukuma sociālajos tīklos paziņoja, ka ko tādu grasās pastrādāt. Slaktiņš pastrādāts ar uzbrucēja īpašumā esošu legāli iegādātu un reģistrētu ieroci.

Tatarstānas amatpersonas paziņojušas, ka katra upura ģimene kompensācijā saņems miljonu rubļu (ap 11 000 eiro), bet ievainoto ģimenes katra saņems – no 200 000 līdz 400 000 rubļu (attiecīgi no aptuveni 2220 līdz 4440 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!