Foto: EPA/Scanpix/LETA

Bijušā prezidenta Igora Dodona vadībā Moldovas kreiso koalīcija priekšvēlēšanu cīņu uzsākusi, priekšplānā izvirzot pret LGBT kopienas pārstāvju tiesībām un viendzimuma attiecībām vērstas idejas, vēsta "BNE IntelliNews".

Kremļa politikai simpatizējošā Dodona sociālisti nesen paziņoja par koalīcijas izveidi kopā ar Moldovas Komunistisko partiju. Jaunizveidotā kreiso koalīcija 11. jūlijā gaidāmajās vēlēšanās ir galvenie konkurenti proeiropeiskajai koalīcijai, kuras redzamākā līdere ir esošā valsts prezidente un partijas "Darbība un solidaritāte" priekšsēdētāja Maija Sandu.

Kreisie, kā arī sociāli konservatīvie politiķi ar pievēršanos "tradicionālo vērtību" aizstāvībai, vēlas aktivizēt un apvienot konservatīvāk noskaņoto elektorātu. Sandu savukārt iepriekš paudusi atbalstu cilvēktiesībām. Prezidentes vadītā partija gan līdz šim centusies izvairīties no atklāta LGBT atbalsta, kā arī jautājuma par iespējamās Moldovas apvienošanos ar Rumāniju, kas abi ir sabiedrību izteikti šķeļoši jautājumi.

Sociālisti gatavojot konstitūcijas papildinājumus, kas viņu vārdiem "konsolidēs ģimenes institūciju" un veicināšot "ģimenes idejas atdzimšanu un attīstību". Dodona partijas biedrs, premjers Vasilijs Bolea norādījis, ka par "netradicionālu seksuālu attiecību veicināšanu tikšot ieviesta arī krimināla atbildība".

Kopš Dodona sakāves 2020. gada prezidenta vēlēšanās tika prognozēts ka daļa viņa atbalstītāju atbalstīs komunistus. Attiecīgi vienotas kreisās koalīcijas izveide varētu būt risinājums šī flanga balsu nezaudēšanai, lēš medijs. Tas līdz šim Moldovā dominējis, bet novērojama tendence kreiso atbalstam samazināties.

Sandu "Darbība un solidaritāte" savukārt konsolidējusi proeiropeisko elektorātu un aptaujās regulāri gūst procentuāli lielāko atbalstu kopš prezidenta vēlēšanām pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!