Foto: AFP/Scanpix/LETA

Neskatoties uz pašu izsludināto beznoteikumu pamieru, kas piektdienas naktī stājās spēkā, pa dienu Izraēlas policija, šaujot asaru gāzes granātas, atkal iebrukusi musulmaņu svētākajā svētnīcā Jeruzalemē Aksas mošejā, kas atrodas jūdiem svētajā Tempļa kalnā, vēsta "Al Jazeera".

Izraēlas okupētajā Austrumjeruzalemē policija palestīniešu dievlūdzējiem uzbrukusi pēc piektdienas lūgšanām. Iebrukums noticis jau pēc lūgšanām, kad daļa sanākušo mošejā palikuši svinēt izsludināto pamieru. Policisti, kas dislocēti pie mošejas, devušies ēkā, un ar trokšņu un asaru gāzes granātām centušies pūli izdzenāt.


Pamieru starp Izraēlu un Gazas joslā politiski un militāri saimniekojošo grupējumu "Hamas" izdevies panākt galvenokārt pateicoties Ēģiptes iesaistei. Līdz ar to tika izbeigta 11 dienas ilgusī karadarbība, Izraēlai bombardējot un ar artilēriju apšaudot pozīcijas tās ielenktajai un noslēgtajai Gazai, no kuras savukārt pa dažādiem Izraēlas mērķiem izšautas tūkstošiem raķetes.

Izraēlas uzbrukumā šajās dienās nogalināti kopumā 243 cilvēki, no kuriem 66 bija bērni. Tikmēr palestīniešu raidītās raķetes nogalinājušas kopumā divpadsmit cilvēkus, no kuriem divi bija bērni.

Pēc pamiera izsludināšanas palestīnieši gan Gazā, gan Rietumkrastā, tostarp okupētajā Austrumjeruzalemē devušies ielās svinēt pamieru.

Esošā eskalācija aizsākās vairāku mazāku Jeruzalemes iekšienē notiekošu konfliktu dēļ. Ramadāna laikā Izraēlas policija bloķēja vecpilsētas senos Damaskas vārtus, kas ir populāra arābu pulcēšanās vieta, izraisot protestus. Tam sekojoši ebreju nacionālistu pūliņi no arābu sen apdzīvotā Austrumjeruzalemes Šeiha Džareha rajona padzīt iedzīvotājus protestus pārvērta grautiņos, kuros iesaistījās arī policija.

Ārpus Jeruzalemes un tajā pieauga ebreju nacionālistu uzbrukumi arābiem un arābu jauniešu – ebrejiem. Savukārt spriedzes kulminācija bija policijas pēkšņais reids musulmaņu svētākajā vietā Jeruzalemē Aksas mošejā.

Gazas joslu kontrolējošā palestīniešu bruņotā organizācija "Hamas", izmantojot saspīlējumu un audzējot savu politisko kapitālu, savukārt izlēma šaut pa Izraēlas pilsētām ar raķetēm. Izraēla ierasti neproporcionālā manierē atbild ar uzlidojumiem, kuros iet bojā daudzkārt lielāks pretinieku skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!