Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sīrijā trešdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis līdzšinējais valsts galva Bašars al Asads, kurš ievēlēts uz jaunu septiņu gadu pilnvaru termiņu, saņemot 95,1% balsu, ceturtdien paziņoja parlamenta spīkers.

Abi pārējie kandidāti - bijušais valdības ministrs Abdulla Sallums un valdības pieciestās opozīcijas pārstāvis Mahmuds Marai - saņēma attiecīgi 1,5% un 3,3% balsu.

Vēlēšanas notika Sīrijas valdības kontrolētajās teritorijās un Sīrijas vēstniecībās ārvalstīs. Tiesības piedalīties vēlēšanās Sīrijā un ārpus valsts robežām ir vairāk nekā 18 miljoniem valsts pilsoņu, pavēstīja iekšlietu ministrs Mohammeds al Rahmuns.

Vēlēšanās piedalījās 14,2 miljoni cilvēku jeb 76,64% elektorāta, informēja parlamenta spīkers.

Ar Krievijas un Irānas atbalstu Asads kara plosītajā valstī atguvis kontroli pār vairāk nekā 60% teritorijas. Nemiernieki kontrolē teritorijas valsts ziemeļos un ziemeļrietumos, bet kurdi - ziemeļaustrumos.

Opozīcija vēlēšanas noraidīja kā farsu, un bija sagaidāms, ka 55 gadus vecais Asads tajās uzvarēs bez grūtībām.

Asads ir noraidījis Rietumvalstu apgalvojumus, ka trešdien rīkotās vēlēšanas nav ne "brīvas, ne godīgas". ASV, Francija, Itālija, Lielbritānija un Vācija ir nosodījušas Sīrijas vēlēšanu procesu kā "neleģitīmu".

Oftalmologa izglītību ieguvušais Asads pirmo reizi prezidenta amatā tika ievēlēts referendumā 2000. gadā, pēc tam kad no dzīves bija aizgājis viņa tēvs Hafezs, kas Sīrijā bija valdījis 30 gadus.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanas Sīrijā notika 2014. gadā, un toreiz bez Asada startēja vēl divi citi kandidāti.

Asads iepriekšējās vēlēšanās saņēma 88% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!