Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna apsūdzējusi NATO par Pekinas mierīgās attīstības kritizēšanu. Tas noticis pēc tam, kad alianses dalībvalstu līderi izteikuši brīdinājumus par sistēmiskiem izaicinājumiem, kurus rada Āzijas lielvalsts, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ķīnas rīcība, tostarp kodolarsenāla paplašināšana, apdraud "uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību", sacīja NATO. Tā bija pirmā reize, kad NATO savas darba kārtības centrā bija izvirzījusi Ķīnu, atzīmē medijs.

Savā atbildē Ķīna paziņoja, ka tās aizsardzības politikai ir "aizsardzības raksturs", un mudināja NATO "vairāk enerģijas veltīt dialoga veicināšanai".

"Mūsu tiekšanās uz aizsardzību un militāro modernizāciju ir pamatota, saprātīga, atklāta un pārredzama," teikts Ķīnas misijas Eiropas Savienībā paziņojumā.

Nesen notikušā NATO samita nobeiguma paziņojumā teikts, ka Ķīnas "paustās ambīcijas un uzstājīgā uzvedība rada sistēmiskas problēmas uz noteikumiem balstītai starptautiskajai kārtībai un jomās, kas saistītas ar alianses drošību." "Mēs joprojām esam noraizējušies par biežo pārredzamības trūkumu un dezinformācijas izmantošanu no Ķīnas," pauda alianse.

NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs žurnālistiem sacīja: "Mēs neieejam jaunā aukstā kara laikā, un Ķīna nav mūsu pretinieks, nav ienaidnieks." Viņš tomēr piebilda: "Mums kā aliansei kopīgi jārisina problēmas, kuras mūsu drošībai rada Ķīna".

Ķīna ir viena no pasaules vadošajām militārajām un ekonomiskajām lielvalstīm. Ķīnai šobrīd ir lielākie bruņotie spēki pasaulē - aktīvajā dienestā atrodas vairāk nekā divi miljoni personāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!