Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas prezidenta birojs noraidījis Ukrainas vēstnieka pārmetumus par Vācijas un Padomju Savienības kara sākuma 80. gadadienas piemiņas pasākumu, kas Berlīnē tiks rīkots Vācijas-Krievijas muzejā.

Ukrainas vēstnieka lēmums nepiedalīties pasākumā ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru raisa nožēlu, teikts prezidenta biroja paziņojumā.

Tas ir pretrunā ar prezidenta pārliecību, ka "šī kara piemiņai vajadzētu būt vienojošajam iespaidam, kas ir pārāks par visām atšķirībām un konfliktiem", teikts paziņojumā.

Ukrainas vēstnieks Andrijs Melniks atsauca dalību pasākumā, jo tas notiks Vācijas-Krievijas muzejā Berlīnes Karlshorstas rajonā.

"No ukraiņu skata punkta tas ir aizvainojums, ļoti bēdīgi un nepatīkami vienlaikus," vēstulē muzeja direktoram norādīja vēstnieks.

Viņš kritizēja to, ka muzejam, kas veltīts Vācijas karam pret Padomu Savienību, nosaukumā ir tikai Krievijas vārds, bet nevis pārējo padomju republiku - Ukrainas un Baltkrievijas - vārdi, kur arī bija miljoniem upuru kara laikā.

"Vāciešu vainas apliecinājumi par nacistu noziegumiem joprojām ir vērsti tikai pret krieviem un Krieviju," norādīja vēstnieks. "Citas valstis, tādas kā Ukraina, kas arī smagi cieta, kā arī Baltkrievija un Baltijas valstis vienkārši tiek ignorētas."

Vācijas prezidenta birojs šādu interpretāciju noraidīja.

"Vēstnieka vispārējais uzbrukums Vācijas piemiņas politikai ir nepieņemams," sacīja avots Šteinmeiera tuvākajā lokā. "Ar šādu plašu paziņojumu [vēstnieks] kaitē ne tikai savas valsts pamatotajām interesēm, bet arī Vācijas un Ukrainas attiecībām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!