Foto: EPA/Scanpix/LETA
Ziemeļkorejas mediji pārraidījuši kāda valsts iedzīvotāja publiski paustās bažas par līdera Kima Čenuna novājēšanu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Kima veselības apspriešana publiskajā telpā tādā totalitārā valstī kā Ziemeļkoreja ir šķietami neiedomājama - Phenjanas stingri kontrolētie mediji allaž cenšas spodrināt valsts vadītāja tēlu.

Ziemeļkorejas televīzijā pārraidītas divas epizodes, kuras radījušas bažas par Kima veselību. Pirmajā no tām redzams, kā Ziemeļkorejas līderis ierodas uz koncertu un iespējams novērot, ka viņš būtiski zaudējis svaru.

Savukārt otrajā epizodē redzams kāds Phenjanas (Ziemeļkorejas galvaspilsētas) iedzīvotājs, kurš runā par Kima veselību ar valsts televīzijas pārstāvjiem. "Redzot, ka [Kims] ir tā novājējis, mēs visi ļoti saskumām," izteicās šis vīrs un piebilda: "Visi vienkārši sāka raudāt."

Eksperti pieļauj, ka viens no iemesliem, kādēļ Ziemeļkoreja sev tik netipiskā manierē sākusi publiski apspriest līdera veselību un ārieni, ir saistīts ar valsts propagandu. "Kims Čenuns izmanto sevi kā propagandas platformu, lai uzsvērtu līdera tēlu, kurš dienu un nakti smagi strādā savas tautas labā," BBC atklāja Ziemeļkorejas eksperts Kvaks Gils Seobs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!