Foto: AP/Scanpix/LETA

Kaujinieki Etiopijas Tigrajas reģionā no valdības spēkiem atkarojuši vēl vairākas teritorijas. Tas noticis dienu pēc tam, kad tiem izdevās iegūt kontroli pār bruņotā konflikta nomocītā reģiona galvaspilsētu Mekelli, raksta "Al Jazeera".

Pirmdien Etiopijas federālā valdība vienpusēji paziņoja par pamieru. Taču pēdējo dienu notikumi radījuši bažas par to, vai karojošās puses tik tiešām noliks ieročus.

Konflikts Etiopijas Tigrajas reģionā sākās pirms nepilniem astoņiem mēnešiem. Tas jau prasījis vairākus tūkstošus dzīvību, licis miljoniem pamest mājas, kā arī ļoti lielu skaitu iedzīvotāju pakļāvis bada riskam.

Pērnā gada novembrī valsts premjers Abijs Ahmeds uz Tigraju nosūtīja bruņotos spēkus, lai no šī reģiona padzītu tur reiz valdošo politisko spēku - "Tigrajas Tautas atbrīvošanas fronti" (TPLF). Ahmeds toreiz teica, ka šāds solis sperts, lai atbildētu uz TPLF veiktajiem uzbrukumiem federālās armijas nometnēm. TPLF apsūdzības par uzbrukumu armijai ir noraidījusi.

Novembra izskaņā Ahmeds, kurš savulaik arī ticis pie Nobela miera prēmijas, pavēstīja, ka federālie spēki, pēc to iesoļošanas Mekellē, ir uzvarējuši. Taču šonedēļ tigrajiešu kaujiniekiem izdevās atgūt kontroli pār reģiona galvaspilsētu.

Otrdien tigrajiešu spēki iegāja vēl vienā pilsētā, kas atrodas aptuveni 140 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Mekelles. Organizācija "International Crisis Group" ziņojusi, ka Tigrajas kaujinieki šobrīd "kontrolē lielāko daļu reģiona, tostarp tā lielpilsētas".

Etiopijas ziemeļu reģiona lokālie spēki guva šos panākumus, "galvenokārt izmantojot tautas atbalstu un ieroču un resursu sagrābšanu no pretiniekiem", skaidrojis analītiķis Viljams Deivisons.

Ziņas par tigrajiešu kaujinieku veiksmīgo ofensīvu sagaidītas ar ielu svinībām vairākās vietās, jo federālo spēku karavīri, viņu sabiedrotie no Eritrejas un premjera ieceltās pagaidu reģionālās valdības locekļi ir pametuši savus posteņus, atzīmē medijs.

Pret federālo valdību noskaņotie kaujinieki pauduši gatavību neapstāties pie pašreiz sasniegtā un vajadzības gadījumā savus pretiniekus tvarstīt arī ārpus Tigrajas - pat Etiopijas un tās sabiedrotās Eritrejas galvaspilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!