Foto: AP/Scanpix/LETA

Bezprecedenta protestos, kas Kubā izraisījās 11.jūlijā, vainojama kampaņa sociālajā tīklā "Twitter", ko organizēja ASV, uzskata Kubas ārlietu ministrs Bruno Rodrigess.

"Man ir neapstrīdami pierādījumi, ka vairums to, kas piedalījās šajā [interneta] kampaņā, bija Savienotajās Valstīs un izmantoja automatizētas sistēmas, lai panāktu satura plašu izplatīšanos, nesaņemot "Twitter" sodus," sacīja ministrs.

Rodrigess noliedzis, ka valsts piedzīvotu "sociālu eksploziju".

Notikušo viņš raksturoja kā "komunikācijas un informācijas karu pret Kubu".

Kubas valdība nav apstiprinājusi apgalvojumus, ka tā būtu atslēgusi piekļuvi internetam, tomēr Rodrigess norādīja, ka Kubai ir "tiesības uz pašaizsardzību".

Kā skaidroja Kubas politikas zinātnieks Arolds Kardenass, "apgalvot, ka tā ir ASV kampaņa, būtu vienkāršošana, jo ir acīmredzams, ka aiz šiem protestiem ir daudz citu iemeslu".

Piemēram, viņš sacīja, "es zinu komunistus, kas todien tika aizturēti par piedalīšanos protestos".

"Tas nenozīmē, ka ASV nav atbildīgas par nemieriem" sankciju politikas rezultātā, kas "tīši smacē Kubas tautu".

Tomēr valdība "piedēvē pārspīlētu svarīgumu "Twitter"", norādīja Kardenass, piebilstot, ka cilvēkiem patiešām viss ir "līdz kaklam, un viņi ir ekonomiski nomocīti".

Tūkstošiem kubiešu svētdien izgāja vairāku pilsētu ielās, paužot sašutumu par ekonomikas krīzi, pārtikas un citu pamatpreču trūkumu, pārrāvumiem elektrības piegādēs.

Kuba ekonomikas krīzē vaino ASV, kas ekonomisko spiedienu pret valsti uztur jau pusgadsimtu, tomēr situācija saasinājusies arī pandēmijas ierobežojumu un pieaugošā koronavīrusa gadījumu skaita dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!