Foto: TASS/Scanpix/LETA

Laikā, kad Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska (Svetlana Tihanovska) atrodas vizītē ASV, Baltkrievijā tiek izvērstas represijas pret nevalstiskajām organizācijām (NVO), portālu "Delfi" informē baltkrievu žurnāliste un aktīviste Marina Vorobeja.

Pirmā koordinēto represiju diena pret NVO visā valstī bija 14. jūlijā, ko aktīvisti ātri nodēvēja par "baltkrievu NVO melno trešdienu". Taču tai sekoja "melnā ceturtdiena", "melnā piektdiena" un "melnā pirmdiena".

"Tā ir sektora totāla tīrīšana un iznīcināšana," paziņojumā citēti NVO pārstāvji.

Drošības iestādes pārmeklējušas gandrīz 20 asociāciju mītnes. Pēdējo desmit dienu laikā notikušas vairāk nekā 60 kratīšanas. Pārmeklēšanai un masu aizturēšanai jūlijā bijuši pakļauti cilvēktiesību aizstāvji, žurnālisti un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Zināms, ka aizturēto personu pratināšanas notikušas Valsts drošības komitejā (VDK), Izmeklēšanas komitejā un Finanšu izmeklēšanas departamentā.

Masu represijas pret žurnālistiem un aktīvistiem ir galvenais temats, ko vizītē ASV 19. jūlijā ar amatpersonām pārrunāja Cihanosuska. "Režīms ir sasniedzis ikvienu. Viņi Baltkrievijā iznīcina sabiedriskās organizācijas, cilvēktiesību aizstāvjus," pauda Cihanouska, aicinot sniegt atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem un organizācijām.

Pret aktīvistiem vērstas krimināllietas gan par "ēku un īpašuma bojāšanu", gan par "masu nekārtību rīkošanu" un "sabiedriskās kārtības traucēšanu", kā arī lietas par "izvairīšanos no nodokļiem".

Cilvēktiesību aktīvisti informē, ka par spīti represijām turpinās savu darbību, kā arī atkārtoti pieprasa atbrīvot visus politieslodzītos. Saskaņā ar aktīvistu datiem politieslodzīto skaits valstī sasniedzis 570.

Vēstīts, ka pēc augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām 26 gadus valdījušais Aleksandrs Lukašenko ar brutālu spēku vērsās pret demonstrantiem un opozīcijas politiķiem. Visi redzamākie opozicionāri ir vai nu apcietinājumā, vai aizbēguši uz ārzemēm.

Par režīma vēršanos pret cilvēkiem pret Minsku ir vērstas Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!