Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pekina ceturtdien Pasaules Veselības organizācijas (PVO) priekšlikumu veikt izpēti Ķīnas laboratorijās, lai noskaidrotu Covid-19 izcelsmi, nosauca par necieņas un augstprātības izrādīšanu pret zinātni, raksta "France 24".

Pagājušajā nedēļā Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka starptautiskās pārbaudes otrajā posmā jāiekļauj Ķīnas laboratoriju auditi.

Priekšlikums paredzēja pārbaudes "laboratorijās un pētniecības iestādēs, kas darbojas teritorijā, kur identificēti pirmie cilvēku saslimšanas gadījumi 2019. gada decembrī".

Ķīnas veselības viceministrs Zens Jiksins ceturtdien žurnālistiem sacīja, ka viņu "ārkārtīgi pārsteidz" šis PVO plāns, kas, pēc viņa teiktā, liecina par "necieņu pret veselo saprātu un augstprātību pret zinātni".

Aizvadīto mēnešu laikā teorija, ka Covid-19 sācies kādā laboratorijā, kļuvusi populārāka. Pekina jau ilgstoši teikusi, ka vīrusa "noplūde" ir mazticama. Ķīnas amatpersonas uz savai valstij neglaimojošajām teorijām atbildējušas, pārmetumus raidot ASV virzienā un izplatot pieņēmumu, ka jaunā koronavīusa izcelsme varētu būt meklējama kādā ASV militārās izpētes laboratorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!