Foto: Kadrs no video
Irānā ceturtdien sesto dienu pēc kārtas ielās izgāja iedzīvotāji, pieprasot varasiestādēm nodrošināt ūdeni. Valsts piedzīvo lielāko sausumu pēdējo 50 gadu laikā, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Saskaņā ar aktīvistu ziņām pirmdien un otrdien vien valstī notikusi 31 protesta akcija. Sociālajos tīklos publicētos video redzams, ka policija demonstrantu izgaiņāšanai izmanto asaru gāzi.

Oficiāli apstiprināts, ka no šautām brūcēm gājuši bojā četri cilvēki. Varasiestādes notikušajā vaino "bruņotus dumpiniekus", bet opozīcija – drošības spēkus. Valsts kontrolētā ziņu aģentūra FARS informē, ka "dumpinieki" nošāvuši vienu un ievainojuši vēl vienu policistu ostas pilsētā Mašahrā.

Vismasveidīgākie protesti novēroti Hūzestānas provincē, kur ūdens nav 702 apdzīvotās vietās. Šajā provincē dzīvo arābu sunnītu minoritāte, kas izsenis sūdzas par diskrimināciju pārsvarā šiītu musulmaņu Irānā. Valstī notiek arī protesti Hūzestānas iedzīvotāju atbalstam.

Galvenais protestētāju lozungs ir "Gribu dzert!" Tāds pats tēmturis arābu valodā tiek izmantots sociālajos tīklos.

Virknē vietu protesti ieguvuši politisku nokrāsu. Piemēram, kādā video, kura autentiskumu BBC nevar pārbaudīt, sievietes kliedz: "Nost ar Islāma republiku!". Savukārt Izehā demonstranti slavējuši Mohammadu Rezu Pehlevī – pēdējo Irānas monarhu, ko 1979. gadā gāza islāma revolūcijas laikā.

Irānas prezidents Hasans Ruhani TV sižetā atzina, ka cilvēkiem, kas 50 Celsija grādu karstumā palikuši bez ūdens, ir tiesības žēloties un protestēt, taču vienlaikus viņš aicināja ļaudis "neiepriecināt Irānas ienaidniekus". Prezidents uzsver, ka ir jānodala hūzestāniešu prasības no tiem, kas izkliedz "nepareizus lozungus".

Uz Hūzestānu nosūtītas 500 tonnas ūdens cisternās un drīz situāciju uz vietas ieradīšoties risināt vicepremjers, atklāja prezidents.

Šovasar nokrišņu daudzums Irānā, salīdzinot ar pērno gadu, ir samazinājies vairāk nekā divas reizes. No ūdens trūkuma cieš lauku saimniecības un hidroelektrostacijas, kas savukārt rada elektrības padeves traucējumus.

Sausums ir padziļinājis Irānas ekonomiskās problēmas. Inflācija sasniedz 50% gadā, ir dažādu preču deficīts, kas jau iepriekš ir novedis pie iedzīvotāju protestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!